FRYSLAN – Het is een klap in het gezicht van de regenbooggemeenschap, dat de provincie Fryslân geen geld meer steekt in actief regenboogbeleid, schrijft Omrop Fryslân. De teleurstelling overheerst, nu het overleg in de Staten mislukt is. Geld dat aangemerkt was voor lhbtqia+-acceptatie gaat nu terug in de algemene pot.
Voor Wietze Hoekstra uit De Trieme, bekend als dragqueen Curvalicious Diamond, is het besluit een flinke tegenslag. Bij een eerdere commissiebijeenkomst vertelde hij zijn persoonlijke verhaal. Hij is vroeger op school vastgebonden en in elkaar geslagen.
“Ik heb geprobeerd met mijn verhaal een beetje indruk te maken op de mensen en te zeggen: het gaat helemaal niet zo goed met Fryslân.”
Tekst gaat door onder de video:
“Ik hoor nog dagelijks scheldwoorden en mensen die me naroepen, of ik zie haatreacties voorbij komen op ‘sociale’ media. Het is nodig om met elkaar te laten zien dat het belangrijk is om mensen te laten leven zoals ze zijn”, zegt Hoekstra. Inclusiviteit hooft volgens hem ook bij Fryslân en daar moet de provincie een rol in spelen.
De uitkomst in de Staten kwam als een verrassing. De politieke partijen spraken eerder nog af dat ze met elkaar een voorstel zouden opstellen voor een Fries regenboogbeleid. Twee verschillende voorstellen hebben het uiteindelijk niet gehaald. En dat betekent vier keer per jaar een wapperende regenboogvlag bij het provinciehuis zonder structureel geld voor beleid.
Sipke Jan Bousema heeft zich sterk ingezet voor de bescherming van het regenboogbeleid. Verschillende acties en insprekers, een grote advertentie in de kranten, een billboard bij de weg, er is van alles geprobeerd, maar het mocht niet baten. Bousema is verbijsterd. “De woorden van de provincie zijn niet veel waard, want die komen ze niet na. En dan wel die vlag laten wapperen en zeggen dat dat genoeg is. Het is niet genoeg.” Fryslân werd in 2020 een Regenboogprovincie, maar zonder daar actief aan te werken en er geld in te steken, is dat maar een holle frase, vindt Bousema.
“Zo schuiven we de feiten onder het klaar. ‘Hup, terug de kast in.’ Dit is een slechte zaak, voor alle Friezen”, zegt Bousema.
“Het is vooral triest dat je ‘nee’ zegt. Dat komt als afwijzing naar de gemeenschap toe heel hard aan”, zegt Mirka Antolovic, directeur van discriminatiemeldpunt Tûmba. Wat de regenbooggemeenschap volgens haar nodig heeft, is een regierol van de provincie, zodat mensen weten waar ze hulp moeten zoeken. “Het is niet zo dat de provincie alles moet aanjagen en alles moet doen. Er zijn betrokken groepen in Friesland die hiermee aan de slag zijn.” Tûmba geeft deze mensen niet op en wil in gesprek blijven met de politiek. “Ik hoor de verschillende partijen zeggen: ‘laten we een breed inclusiebeleid voeren’. Ja, kom daar dan mee. Ik zit te wachten.”
“Een regenboogbeleid is wel onderdeel van inclusiebeleid, dat kun je niet wegvegen. Deze mensen zijn er.” Antolovic hoopt dat de provincie zal laten zien er voor iedereen te zijn. “Ik denk niet dat iemand ontkent dat dit nodig is”.