RYPTSJERK – De kinderen van groep 6, 7 en 8 van Bernemienskip Alpha in Ryptsjerk presenteerden woensdag de Tweede Wereldoorlog-ervaringen van vijf (oud)inwoners van Ryptsjerk. Het ophalen van verhalen, meerdere gastlessen en de eindpresentatie zijn onderdeel van het landelijke onderwijsprogramma ‘Oorlog in mijn Buurt’. Hierin staan de eigen buurt en ontmoeting tussen generaties centraal.
Landelijk directeur van Oorlog in mijn Buurt, Minka Bos, was hiervoor uit Amsterdam gekomen. Ze benadrukte het belang van het uitwisselen van de verhalen van oorlogsgetuigen voor onderlinge verbinding en begrip. Wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel roemde het interviewen en het door de kinderen ‘op zoek gaan naar wat er echt gebeurd is’. Vervolgens presenteerden de kinderen de verhalen van Alie Winia, Jitske Bosma-Soldaat, Tseerd Hoekstra, Anne Epema en Fetsje van der Sluis – de Jong in de vorm van een journaal, poppenkast en nieuwsbericht. De kinderen sloten af met de Fryske versie van Donna Donna, een vertaling door Anne Heegstra.
‘Ist Sie krank?’
Eva, Otte en Mirna vertellen het verhaal van oud-Ryptsjerkster Fetsje van der Sluis – de Jong (86) in de ik-vorm: ‘Mijn vader kreeg Difterie (besmettelijke keelinfectie). Ik moest bij de buren slapen. Een kameraad van mijn vader uit Feanwâldsterwâl is bij hem komen waken/verzorgen. Later kreeg ik zelf ook Difterie. Op een dag liepen Duitsers langs en vroegen aan mijn moeder ‘ist Sie krank? (is zij ziek?). Mijn moeder zei ja. Toen kregen we sinaasappels van de Duitsers. Zo zie je dat er best wel lieve Duitsers waren. Die mannen wilden hier helemaal niet zijn, wilden liever ook bij hun eigen gezin zijn.’
Impact
Het zijn prachtige ontmoetingen met bijzondere vragen van de kinderen en aangrijpende, spannende, maar soms ook grappige, verhalen van de ouderen. Deze verhalen kunnen nu doorverteld worden.