VIDEO: Politiechef vindt dat PowNed plannen bij Sunneklaasfeest had moeten aangeven · Foto('s): ANP Foto
  ANP Foto

VIDEO: Politiechef vindt dat PowNed plannen bij Sunneklaasfeest had moeten aangeven

woensdag 13 december 2023

AMELAND/GRONINGEN – Omroep PowNed had van tevoren moeten melden dat ze op Ameland verslag zouden doen van het Sunneklaasfeest. Dat zegt Martin Sitalsing, politiechef van Noord-Nederland tegen Omrop Fryslân. “Je kon verwachten dat er misschien een spannende situatie zou ontstaan.”

Sitalsing vertelt dat er twee politiemensen op het eiland waren toen de spanning opliep tussen bewoners en de verslaggevers. “Als we van tevoren hadden geweten dat PowNed naar Ameland zou komen, dan hadden we iets kunnen organiseren en naar believen kunnen handelen.”

Goede afspraken maken

Volgens de politiechef was het aannemelijk dat de journalisten niet zouden komen om feitelijk verslag te doen van Sunneklaas. “Je kon verwachten dat het misschien een spannende situatie zou ontstaan. Je moet daarom goede afspraken maken voor de persveiligheid en daarin samen optrekken. Wij zijn namelijk altijd bereid om een stap naar voren te maken.”

Geen eigen schuld, dikke bult

Sitalsing benadrukt dat PowNed de agressie van de bewoners niet over zichzelf heeft afgeroepen. “Journalisten moeten hun werk op een veilige manier kunnen doen. We gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd. Er ligt een aantal aangiftes bij het OM.” De cameraploeg van de omroep PowNed kwam op 5 december naar het feest op het eiland. De komst zorgde voor een conflict. Tijdens het feest zijn buitenstaanders, oftewel vastelanders, in principe niet welkom. Jens van den Brink, advocaat van de omroep, “viel van zijn stoel” door de woorden van Sitalsing. “Ik vind het niet te geloven. Onacceptabel. Hopelijk beseft Sitalsing wat voor signaal hij hiermee afgeeft.”

De advocaat vindt dat de politiechef te weinig aandacht heeft over hetgeen er is gebeurd. “Er is een groep journalisten aangevallen. Zij werden in de auto met hoge snelheid achtervolgd, links, rechts ingehaald en ook nog expres geramd. We hebben het over een levensbedreigende situatie.”

Gazastrook

Daarna: “Het is alsof hij zegt dat als je naar Ameland gaat, je een soort van Gazastrook kan verwachten. Ik lees tussen de regels door dat hij denkt: ‘Ach, het zijn relschoppers van PowNed. Die komen om ruzie te zoeken’.” Op de vraag of de omroep aan had moeten geven dat er verslaggevers zouden komen, geeft hij geen antwoord. Omroep PowNed heeft bij het Openbaar Ministerie en de politie een klacht ingediend over de voortgang van het onderzoek naar het ‘Sunneklaasincident’ op Ameland. “Er is een auto geramd. Dat is het meest ernstige feit. Het kan goed zijn dat er in de deuk van de auto, verf van de andere zit. Met een eenvoudig sporenonderzoek kun je dus achterhalen wie dat heeft gedaan.” De geramde auto staat echter bij een leasebedrijf in Amsterdam.

PersVeilig Protocol

Volgens Van den Brink staat in het PersVeilig Protocol dat er onmiddellijk opvolging moet worden gegeven aan onderzoek bij agressie tegen journalisten. “En daar merken we niets van.”

Luister hieronder naar Sitalsing van de politie

 

 

Auteur: RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?