DELFT – De buitendijkse kwelder Peazumerlannen wordt op dit moment volop getest in de deltagoot bij Deltares in Delft. “Wy wolle graach witte of’t it kweldergers ús helpe kin by de wetterkearings”, vertelt Frank Jorna van Wetterskip Fryslân.
Een deel van de buitendijkse kwelder is afgelopen september afgegraven en vervolgens vervoerd naar Deltares. De kwelderdelen worden onderworpen aan forse golfslagen. “Wat we hier nu zien zijn condities die we ook vaak in het veld zien. Een van de proeven die we ook uitvoeren is een superstorm. Met behulp van die storm willen we kijken wat er gebeurt met de kwelders en de dijken, ook onder extreme omstandigheden”, vertelt projectleider Vera van Bergeijk van Deltares.
Dagelijks bestuurder Frank Jorna van het Wetterskip Fryslân is blij dat de proef gestart is. “Dit is hartstikke bysûnder natuerlik, dit kweldergebiet út ‘e Peazemerlannen wat hjir yn Delft yn de goat leit. De golven kinne brutsen wurde mei help fan de kwelders, mar hoefolle effekt dat krekt hat binne wy no wittenskippelik oan it ûnderbouwen, yn gearwurking mei de Universiteit Twente, de TU Delft, it NIOZ, Deltares en noch in ferskaat oan oare gearwurkingspartners.”
Erik Wagener, de directeur van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, ziet ook veel kansen met de proeven. “Er moet in heel Nederland in de aankomende dertig jaar zo’n 2000 kilometer aan dijk versterkt worden. Als wij met hulp van de kwelders over bepaalde delen de verhoging iets minder extreem hoeven doen, scheelt dat begrotingstechnisch zomaar tientallen miljoenen.” Er is in totaal voor de aankomende dertig jaar 24 miljard euro nodig voor de dijkversterking.
De uitslagen van de Friese kweldertests, die er voor de zomer vermoedelijk al voor een deel zijn, hebben mogelijk ook landelijk positieve gevolgen. “At it goed útpakt en de útslaggen kinne yn in model setten wurde, dan kin dit ek tige weardefol wêze foar alle oare Wetterskippen. De feiligens wurdt op natuerlike wize fergrutte”, vult Jorna aan. “We kunnen zo de natuur ook extra in haar kracht zetten”, besluit van Bergeijk.