GARYP – Dat de boom op zijn erf bijzonder is, dat wist Rimco Veenje uit Garyp wel. Maar dat de Hollandse linde zo uniek is dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) die wil onderzoeken, had Veenje niet verwacht.
De Hollandse linde is een hybride die ontstaat door een winterlinde met een zomerlinde te kruisen. De RCE wil zo uitzoeken wat nodig is om dit soort bomen ook voor de toekomst te behouden. Er worden er vijftien Hollandse linden in verschillende omstandigheden onderzocht.
Hoe de monumentale bomen nu beschermd worden, hangt erg af van de eigenaar. Met het onderzoek willen de RCE en de Bomenstichting duidelijk maken dat dit soort bomen grote waarde en betekenis hebben.
De RCE heeft nog geen contact opgenomen met Veenje. Hij kwam erachter toen de Leeuwarder Courant hem belde over het onderzoek. “Ik had zelf nog geen idee wat ze nu precies willen onderzoeken. Het is een van de vijftien die ze willen bekijken. Maar waarom ze deze hebben gekozen, weet ik niet.”
Het was de architect die betrokken is bij de renovatie van de boerderij die Veenje attenderen op de bijzonderheid van de lijn. “Die staat laag bij de grond, is onderin heel breed en het is een knot. Eénmaal in de twee jaar snoeien we. Dat is nodig, anders worden de takken te zwaar.”
In de boom zelf zit een grote open holte. De takken zien er op het oog ook niet helemaal gezond uit. Veenje: “Dit groeit heel snel. Dan beginnen de takken wat te scheuren. “Erg is dat echter niet:” Hij leeft aan de buitenkant. De geleerden zeggen dat die het kan hebben. Bovendien herstelt de boom zichzelf.”
De Hollandse linde is door de tijd heen veranderd. “Ja, dat zie je wel op foto’s die over de jaren van de boerderij zijn gemaakt. Dan zie je ook wel dat de boom veel groter was.”
Het komt regelmatig voor dat mensen aankomen om de boom te bekijken, zegt Veenje. “Mensen hebben je dan gezien in een boekje en willen de lijn met eigen ogen zien.”