VIDEO: Opvang overspoeld met schildpadden: “No sa’n 1800” · Foto('s): Jantine Stoffers, Omrop Fryslân
  Jantine Stoffers, Omrop Fryslân

VIDEO: Opvang overspoeld met schildpadden: “No sa’n 1800”

vrijdag 25 juni 2021

HARKEMA – De schildpaddenopvang in Harkema heeft het enorm druk. Er worden steeds meer schildpadden in de natuur gevonden en naar de opvang gebracht. De opvang in Harkema is de enige in Nederland die nog ruimte heeft om de dieren op te vangen.

De schildpadden komen dus vanuit het hele land naar Harkema toe. Er zitten nu zo’n 1.800 en er kunnen nog wel een paar duizend bij. Maar de andere opvangcentra zitten helemaal vol.

Goedkope schildpadjes

Gerard van der Wijk is eigenaar van de opvang in Harkema. Hij ziet het aantal schildpadden ook toenemen en weet wel waar dat door komt. “Dizze skyldpodden hawwe hiel populêr west. Foar in pear euro wiene sy yn de winkel te krijen. Lytse, skattige skyldpodsjes. Mar sy wurde fluch grut en dat wurdt in soad minsken te folle.”

De mensen laten de schildpadden los in de natuur, maar het Nederlandse klimaat is voor de schildpadden niet geschikt. Een heleboel overleven het dan ook niet.”Sy komme fan Súd-Amearika, dus ús seeklimaat is eins fierstente wikseljend en te kâld foar dizze skyldpodden.”

Verhongeren

“It gefolch is dan dat se yn de natuer stadichoan ferhongerje”, zegt Van der Wijk. De schildpadden die bij de opvang gebracht worden, zijn er niet goed aan toe.”Hast alle skyldpodden dy’t wy binnen krije binne swier fermeagere en sitte ûnder de parasiten.”

Om in de toekomst ook alle schildpadden op te kunnen vangen, moet er wel wat gebeuren. Een oplossing is om het verkopen van schildpadden te verbieden, maar dat zal volgens Van der Wijk, economisch gezien, niet gebeuren. “Der wurdt gewoan te folle fertsjinne op alles wat by de skyldpodden heart. Dus de echte oplossing is it opfangprobleem.”

Gerard zou van de opvang in Harkema dan ook graag een reservaat willen maken.”Wy binne al oan it útwreidzjen en kinne noch genôch kwyt, mar it probleem is sá grut. It moaiste soe dochs wol wêze om hjir úteinlik in plak te meitsjen dêr’t de skyldpodden goed libje kinne.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Opvang overspoeld met schildpadden: “No sa’n 1800” · Foto('s): Jantine Stoffers, Omrop Fryslân
  Jantine Stoffers, Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?