VIDEO: Onvrede over nieuwe AZC-plannen in Noardeast: “Wy fiele ús oan kant set” · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VIDEO: Onvrede over nieuwe AZC-plannen in Noardeast: “Wy fiele ús oan kant set”

woensdag 23 oktober 2024

NOARDEAST-FRYSLAN – Waar de coalitie van Noardeast in juli van dit jaar op klapte, lijkt ineens geen probleem meer te zijn. Een asielzoekerscentrum staat in de plannen van de nieuwe coalitie van Noardeast-Fryslân. Dit keer willen FNP, Gemeentebelangen, CDA en ChristenUnie een centrum bouwen voor de structurele opvang van 100 vluchtelingen. De locatie is nog niet bekend, evenals of het ook echt een haalbare zaak is. 

Tekst loopt door onder de video 

 

Vlak voor de zomervakantie liep de samenwerking van S!N, FNP en Gemeentebelangen op de klippen. Toen FNP en Gemeentebelangen de uitkomsten van het draagvlakonderzoek volgden en niet instemden met een asielzoekerscentrum voor 250 vluchtelingen. De coalitiepartij van toen, S!N, wilde juist wél een centrum. Daarop stapten zij uit de coalitie. Ook CDA en ChristenUnie -toen oppositie- zijn altijd voor de opvang van mensen die hulp nodig hebben. Twee laatstgenoemden zijn uiteindelijk aan de onderhandelingstafel geraakt, met FNP en Gemeentebelangen.

Vogelzang: “Lees do it my mar út”

Liberaal Noardeast-Fryslân, de VVD en ook S!N hebben inmiddels tig vragen bij de draai die de coalitie heeft gemaakt. “Wy fiele ús oan kant set”, vertelt fractievoorzitter Sjoerd Keizer van S!N. Ook Siebe Jan Vogelzang vindt het onbegrijpelijk. “Wy hawwe in moasje tekene foar in ûndersyk nei hoefolle statushâlders der yn de gemeente opfong wurde kinne. Dêr stie ek by yn, at der gjin asylsikerssintrum fêstige wurdt. No yniens bart dit, de foarige koälysje is der op klapt en no kin it wol, lees do my it mar út.”

Ook VVD gaf eerder deze week te kennen vooral zorgen te hebben, over de volgens hun, ‘onverwachte’ koerswijziging van de nieuwe coalitie.

FNP: “Nea tsjin opfang west”

Fedde Breeuwsma, fractievoorzitter van de FNP wilde woensdag alleen kwijt: “Wy binne nea tsjin de opfang fan statushâlders as asylsikers west, wy ha de útkomsten fan it draachflakûndersyk doe folge.” De afschaling van 250 mensen in een AZC naar 100, is voor de FNP de doorslag geweest, aldus Breeuwsma. “Tongersdei jouwe wy mear taljochting by de presintaasje.”

Keizer: “Struktureel foar 100 man is net mooglik”

Volgens Keizer van S!N, is een structureel asielzoekerscentrum voor 100 mensen onmogelijk. “Ik ha dizze wike kontakt hân mei it COA en dy sizze dat it hielendal net kin, in trochstreamlokaasje soe wol kinne, mar dat is tydlik fan aard. Dêrom kinne je eins wol konkludearje dat der gjin AZC yn Noardeast-Fryslân komt”, besluit de fractievoorzitter van S!N.

“Eins gean we itselfde dwaan, mar dan foar minder minsken”

Volgens Vogelzang van Liberaal Noardeast, draait dit gehele proces vooral om betrouwbaarheid. “Betrouwberens fyn ik in hiel grut punt wurden. Dit AZC wie in tige belangryk punt. Miskien hie der eartiids ek wol mei S!N praat wurde kind oer lytsere oantallen, dan wiene wy no net twa wethâlders kwyt. Der komme no twa nijen, mar eins gean we no wer itselfde dwaan, mar dan foar minder minsken. Ik begryp it net mear.”

Donderdagavond presentatie

De twee nieuwe wethouders: Maaike Prins (CDA) en Lysbeth Vellinga (CU) en de nieuwe coalitie zullen donderdagavond aan de bak moeten, om hun verhaal helder over te brengen aan de rest van de raad.

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?