VIDEO: Noorderlichtfanaat Marcel Renou: “Fenomenaal en jûn mooglik wer te sjen” · Foto('s): Marcel Renou
  Marcel Renou

VIDEO: Noorderlichtfanaat Marcel Renou: “Fenomenaal en jûn mooglik wer te sjen”

maandag 27 februari 2023

REGIO – Het noorderlicht was zondagavond goed te zien in Fryslân. Vooral op de waddenzeedijk en de Waddeneilanden was het poollicht duidelijk zichtbaar. Noorderlicht- en nachthemelfanaat Marcel Renou verwachtte het nachtelijke fenomeen al en ging er apart voor op pad. Maandagavond is het mogelijk weer te zien.

“Ik bin by Wierum oan it Waad gong en dêr ha ik it sjoen”, vertelt Renou. Hij vond het geweldig. “It wie fenomenaal, it is net te beskriuwen. It wie acht jier lyn dat it sa moai te sjen wie yn ús lân, dit bart net faak.”

Renou is gids voor Dark Sky Waddentour en geeft nachtexcursies in het Waddengebied. Volgens hem is er ’s nachts veel te zien aan de Waddenzee. “De melkweg kinne je altyd wol sjen. It is ek bysûnder dat Venus en Jupiter op ien line steane. Dy komme op 1 maart byinoar. En der binne út en troch wol fallende stjerren te sjen.”

Dat de nachtexcursies juist in het Waddengebied worden gegeven, heeft de maken met de omstandigheden. “Dêr is it hiel donker, mei hast gjin ljochtfersmoarging.” Daardoor kunnen mensen de nachthemel op plekken langs het Wad het beste zien.

Explosies aan oppervlak zon

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door explosies aan het oppervlak van de zon. “Dy eksploazjes komme yn ús atmosfear yn oanrekking mei soerstof en CO2-dieltsjes. Dat jout in griene of reade kleur.” Omdat er zoveel activiteit was op de zon, was het noorderlicht enigszins te voorspellen, legt Renou uit. “De ôfrûne dagen wienen der sa’n soad eksploazjes op de sinne dat it hast net oars koe.”

Toch hebben veel mensen het noorderlicht zondagavond gemist. Hij raadt iedereen die dit soort nachtelijke fenomenen mooi vindt aan om het maandagavond nog eens te proberen. “De bewolking wie der snein ek wol in bytsje, mar it ljocht wie sa heftich dat it noch hieltyd goed te sjen wie. Dy kâns is jûn ek oanwêzich, dus jûn der wer foar.”

 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?