VIDEO: Noodroep uit Dokkum: “Geef ons windmolens!” · Foto('s): Adema Architecten
  Adema Architecten

VIDEO: Noodroep uit Dokkum: “Geef ons windmolens!”

dinsdag 24 september 2024

DOKKUM – ‘Geef ons ruimte voor windmolens’, dat is het pleidooi van een grote groep bedrijven op industrieterrein Betterwird in Dokkum. Ze zitten de komende zes jaar op slot, omdat het stroomnet vol zit. Provinciale regels staan een oplossing in de weg, schrijft Omrop Fryslân. Het probleem kan simpel worden opgelost, zeggen de bedrijven. Met tien windmolens erbij kan Betterwird zichzelf helemaal redden met groene stroom en daar zelfs een deel van de regio mee helpen.

Tekst loopt door onder de video

 

Maar het provinciale beleid staat het niet toe. Daarin is alleen ruimte voor windturbines op bedrijventerreinen in Sneek, Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Provinciale Staten praten woensdag over de kwestie. De schrik sloeg de bedrijven om het hart, toen ze eind vorig jaar van netbeheerder Liander te horen kregen dat er niet eerder dan in 2031 weer ruimte komt op het elektriciteitsnet. De meeste zijn druk bezig met verduurzaming, maar die ontwikkelingen lopen vertraging op als er niks gebeurt.

Niets doen is geen optie voor de bedrijven. Geen van hen hebben vestigingen buiten Fryslân. Als ze in Dokkum niet verder kunnen groeien of verduurzamen, overwegen ze om weg te gaan. Het is het laatste dat ze willen, want ze zijn geworteld in Dokkum. Een groot deel van de bedrijven op Betterwird heeft zich verenigd in de Duurzame Energie Coöperatie Betterwird. Zes grote werkgevers zijn daar de drijvende kracht achter: de Dokkumer Vlaggen Centrale, Fortuin, Probo, Dokwurk, Ensel en Noord-Nederlandse Draadindustrie.

Behoefte aan zes turbines van 46 meter hoog

Met de gemeente Noardeast-Fryslân en de Rabobank hebben ze een Grean Deal ondertekend: een afspraak om tot een energieneutraal, klimaatbestendig en groen bedrijventerrein te komen. De energiecoöperatie Duurzaam Betterwird heeft onderzocht waar behoefte aan is. De conclusie: er kan behoorlijk wat zonne-energie worden opgewekt, maar dat is niet genoeg. Er is behoefte aan zes windturbines van 46 meter hoog. De combinatie van zon en wind levert genoeg duurzame energie op voor heel Betterwird en ook nog voor een deel van Dokkum. De coöperatie heeft ook gekeken naar de opslag van energie, om zo alles in eigen handen te houden en dus het stroomnet te ontlasten. De kosten voor het hele systeem worden geschat op ongeveer 20 miljoen euro. De financiering hebben de bedrijven zo goed als rond.

 

Provinciale Staten zijn aan zet

Het hele plan valt of staat met wat woensdag uit het overleg van Provinciale Staten komt. Provinciaal beleid staat het nu nog niet toe, omdat te veel windmolens schade aanrichten aan het karakteristieke Friese landschap. Tegen dat beleid is de laatste tijd een hoop verzet aangetekend. Tientallen energiecoöperaties, maar ook gemeenten dringen aan op meer ruimte voor duurzame initiatieven. Fryslân heeft grote ambities: de provincie wil voor 2050 volledig zijn overgestapt op schone energie. Neem de lokale initiatieven mee in die plannen, is een geluid dat woensdag in de Statenzaal zeker weer te horen zal zijn.

 

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?