BURGUM – Eén van de cruciaalste onderwerpen in het onderwijs is misschien wel het lerende tienerbrein. Want wat gebeurt er in het hoofd van een tiener? En wat kunnen leraren doen om hun lessen beter aan te laten sluiten op de unieke manier waarop tieners leren? Op maandag 7 oktober 2024 draait alles om deze vragen bij CSG Liudger en MODUS in Burgum, tijdens een speciaal symposium over het tienerbrein. Dit evenement, georganiseerd door Great Learning Nederland, brengt docenten, schoolleiders en onderwijsvernieuwers samen om nieuwe inzichten met elkaar te delen.
Het tienerbrein ontwikkelt zich op een bijzondere manier, anders dan dat van kinderen of volwassenen. Daarom is het zo belangrijk om als leraar te begrijpen wat er in dat hoofd omgaat. Hoe leren tieners eigenlijk, en wat hebben ze van hun omgeving nodig? Tijdens het symposium laten wetenschappers en onderwijsvernieuwers, zoals neuropsycholoog Jelle Jolles en schoolleider Jenno van der Wal, zien hoe het onderwijs beter kan inspelen op de leerbehoeften van tieners.
Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat tieners behoefte hebben aan autonomie, sociale verbinding en uitdagingen. Toch wordt deze kennis nog weinig gebruikt in het Nederlandse onderwijs. Het symposium in Burgum wil daar verandering in brengen. Door kennis te delen over de ontwikkeling van het tienerbrein en te laten zien hoe je die inzichten praktisch kunt gebruiken, krijgen docenten concrete handvatten om hun lessen aan te passen aan de unieke leerstijl van tieners. “We leren kinderen van alles, maar we moeten zelf ook blijven leren”, aldus de directeur van CSG Liudger in Burgum.
Naast lezingen en masterclasses zijn er ook interactieve sessies waar de leraren en schoolleiders met elkaar in gesprek gaan. Praktische tips en nieuwe ideeën worden gedeeld om het onderwijs te vernieuwen en beter aan te sluiten bij de realiteit van het tienerbrein. Het symposium biedt daarmee niet alleen theorie, maar vooral tools om het leren van tieners écht te verbeteren.