LAUWERSOOG – Op de Waddenzee bij de spuisluizen van Lauwersoog zijn maandagavond zeeforellen uitgezet, nadat de vissen een speciale navigatiecursus hebben gevolgd. Die cursus moet ervoor zorgen dat de vissen ooit weer de weg terug kunnen vinden naar de beken in Drenthe, waar ze nieuwe, kleine forelletjes kunnen produceren schrijft Omrop Fryslân.
Er zijn te veel barrières voor de zeeforellen zoals de spuisluizen tussen zoet en zout water, maar ook gemalen in het binnenwater. Zodoende verdween de zeeforel. Met onder meer vispassages wordt dat probleem opgelost. Maar nu moeten de vissen de weg naar de beken nog vinden. En daar is iets op bedacht.
“We zijn twee dagen aan het varen geweest met deze zeeforellen van de beken in Noord-Drenthe, helemaal tot aan het Wad”, zegt Marcus de Voer van Sportvisserij Nederland. “En we hebben ze navigatie les gegeven, zodat ze hopelijk de terugweg weer kunnen vinden.” De vissen zaten zo lang in torpedovormige bunnen aan de zijkant van de boot. Onderweg ruiken ze het water en dat onthouden de zeeforellen. Dat moet het mogelijk maken om de weg terug te vinden.
Mannetjes en vrouwtjes
Kleine zeeforellen beginnen hun leven in een beek of rivier. Daarna trekken ze naar zee om daar groot te worden. Mannetjes en vrouwtjes vinden elkaar dan weer op de plek waar het allemaal begon en dan begint de hele cyclus weer opnieuw. Het is niet de eerste keer dat er zeeforel wordt uitgezet in bijvoorbeeld het Lauwersmeer. Dat het terugkrijgen van zeeforel mogelijk is, is te zien in Denemarken. Daar is hetzelfde gedaan met groot succes.
Maar ook dat begint klein, zegt De Boer: “Als enkele volwassen zeeforellen terugkeren, dan is het al geslaagd. Dan weten we dat het hele systeem werkt. We hebben de stroomaf migratie succesvol in kaart gebracht en als we ook vissen terugkrijgen, dan weten we dat het mogelijk is. Dan is het eigenlijk een kwestie van opschalen, zoals ze in Denemarken ook hebben gedaan.” De vissen hebben een zendertje meegekregen, zodat ze ook kunnen worden gevolgd.
Ook andere vissen
De ‘cursus’ voor zeeforellen maakt deel uit van het project Vissen voor Verbinding van Sportvisserij Nederland en de regionale sportvisorganisaties, kennisinstituten, de Waddenvereniging en veel overheden. En al die inzet voor de zeeforel kan ook andere vissen helpen die pendelen tussen zoet en zout water. De Boer: “Zo hebben we spiering, de driedoornige stekelbaars, maar ook de rivierprik.”