VIDEO: Museumnacht, jubileum lokale omroep en Stoptober in De Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Museumnacht, jubileum lokale omroep en Stoptober in De Weekend Nieuwsshow

zaterdag 28 september 2024

DE WESTEREEN – De Museumnacht, 50 jaar lokale publieke omroep, dorpsbiografieën, de Theun de Vries-lezing, een terugblik op De Fury van Dokkum en Stoptober met Curvalious Diamond. De Weekend Nieuwsshow van 28 september was weer zeer gevarieerd.

Het programma werd afgetrapt met de Museumnacht Fryslân. De Friese musea, waaronder die in de streek, openen voor één keer ’s avonds hun deuren voor het publiek, met bijzondere activiteiten in het thema ‘Glow in the Dark’. Willem Postma vertelde wat er op het programma staat in De Sûkerei in Damwâld.

50 jaar publieke omroep in Nederland

De lokale publieke omroep bestaat dit jaar 50 jaar en dat vieren de omroepen onder andere met een jubileumweek. Hoofdredacteur Harm Weistra van RTV NOF haalde herinneringen op aan 35 jaar lokale omroep in de regio. Hij is zelf als jong talent begonnen bij de lokale omroep, zoals veel mensen in de media. In de jubileumweek staat onder andere een ontmoeting met Koning Willem-Alexander op de planning. De week eindigt met een feestelijke uitreiking van de jaarlijkse lokale media-awards. RTV NOF maakt kans om ‘Omroep van het Jaar’ te worden en Isa Visser van RTV NOF is genomineerd als ‘Aanstormend Talent’.

Dorpsbiografieën van Noardeast-Fryslân

De gemeente Noardeast-Fryslân gaat, in samenwerking met inwoners, Landschapsbeheer Friesland, Werkend Landschap en ook de provincie, op zoek naar ‘it goud’ van de gemeente: verhalen van dorpen. De verhalen en informatie worden verzameld in dorpsbiografieën en gebruikt bij de ontwikkeling van plannen. Wethouder Hanneke Jouta gaf een toelichting op het initiatief en de doelen. De dorpsbiografieën worden ook gebruikt in de digitale dorpenatlas van de provincie Fryslân: www.dorpenatlas.frl.

De Fury van Dokkum en de Theun de Vries-lezing

In het tweede uur van het programma was Janneke de Boer te gast in de studio. Er werd uitgebreid teruggekeken op De Fury van Dokkum. Zij speelde er een bijrol in en zong in het koor. Na de laatste voorstelling, met een hechte ploeg mensen en een intensieve tijd van repeteren en voorstellingen, is het even wennen aan het ‘gewone leven’.

De tekst loopt door onder de video:

 

Ook werd er besproken hoe Fryslân naar schrijver Theun de Vries uit Feanwâlden kijkt. Hoe Friestalig moet Friese literatuur zijn om Fries te blijven heten? Wat is de connectie tussen Theun de Vries en Friesland, en Fryslân en Theun de Vries? Wetenschapper Goffe Jensma gaat daar dieper op in tijdens de Theun de Vries-lezing van 2024 op 4 oktober in de Schierstins in Feanwâlden. Voorzitter Geart de Vries van het Theun de Vries Genootschap sprak over de schrijver en de lezing.

Stoptober: stoppen met roken met Curvalious Diamond

Wietze Hoekstra uit De Triemen, ook bekend als Curvalious Diamond, is de Friese ambassadeur van Stoptober. Nog maar een paar dagen en dan stopt hij met roken, samen met vele andere deelnemers, want samen stoppen is makkelijker dan alleen. Als studiogast in De Weekend Nieuwsshow vertelde Wietze over zijn motivatie om mee te doen en hoe hij het stoppen gaat aanpakken. Hij wil graag anderen inspireren om mee te doen. Iedereen kan meebeleven hoe de stoppoging van Wietze, oftewel Curvalious, verloopt. Wie ook wil meedoen of hulp zoekt bij het stoppen met roken, kan kijken op de website van Stoptober: www.stoptober.nl.

Auteur: RTV NOF | Jitske de Hoop
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Museumnacht, jubileum lokale omroep en Stoptober in De Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?