MUNNEKEZIJL – In een afgeladen sportzaal van dorpshuis de Schans in Munnekezijl, ging Defensie donderdagavond in gesprek met omwonenden van de Kollumerwaard. Er kwamen honderden mensen op de bijeenkomst af, waar Defensie uitleg gaf over de mogelijke munitieopslag van 480 zeecontainers. Maar ook werd er uitgelegd dat er naast de munitieopslag ook nog een terrein kan komen, waar men explosieven kan laten ontploffen.
Tekst loopt door onder de video
Egge Jan de Jonge, omgevingsadviseur bij het Ministerie van Defensie legt uit: “Fysiek zou op Kollumerwaard-West een munitieopslag kunnen worden gesitueerd, op Kollumerwaard-Oost zou er dan theoretisch gezien ruimte zijn voor een terrein waar men met explosieven kan oefenen. Beide op Kollumerwaard-Oost is niet mogelijk. Alleen is nu de vervolgvraag, of het ook qua leefomgeving, dus voor de mensen in de omgeving kan. Denk dan aan geluidshinder, stikstofuitstoot en alle andere belangrijke dingen die spelen in het land.” Die laatste vraag, daar doet de Antea Group onafhankelijk onderzoek naar.
Egge Jan de Jonge, omgevingsmanager Defensie
De omwonenden zijn niet blij met de plannen, maar wel met de helderheid die Defensie heeft geschetst. “We weten nu eindelijk iets meer waar we aan toe zijn, dat ziet er voor ons persoonlijk niet heel goed uit, maar geeft wel duidelijkheid”, vertelt direct aanwonende Jan Willem Bakker. “In eerste instantie zou het al wel duidelijk zijn dat we er niet meer konden wonen, mochten de plannen doorgaan, daar gingen we al van uit, maar is lastig te verkroppen. Alleen nu hoorden we vanavond ook nog dat het wel eens zo kan zijn dat we er niet meer kunnen werken, dat is wel echt een schok.”
Jan Theunis Zuidema, van dorpsbelang Munnekezijl is eveneens geschrokken. “Bij ons leefde altijd het verhaal, dat het of een opslag, of een springstoffenterrein zou zijn. Vanavond kregen we echter te horen dat het ook beide tot de mogelijkheden behoord.
Marga Westerdijk, de woordvoerder namens de ondernemers uit Zoutkamp en omstreken, geeft aan dat de helderheid fijn is. “Dat het twee gebieden wordt, dat zorgt toch nog wel voor meer spanning”, geeft Westerdijk aan.
Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân ziet ook dat de informatieavond ‘fertúten dien hat’, alleen “binne wy der noch net”, vertelt hij na afloop van de bijeenkomst. “Wy hoopje natuerlik dat it net trochgiet, ik bedoel at it moat, dan moat it, mar it is net ús keus. Dat leit by Definsje en it kabinet. Jo hearre my net sizzen: bring it alsjeblieft hjir hinne.”
Omwonenden en burgemeester Kramer over de plannen
De Antea Group is de aankomende maanden nog druk bezig met het onafhankelijke onderzoek. In totaal worden er zo’n 480 zeecontainers met munitie geplaatst, als de plannen doorgaan zoals die er nu liggen. Het gaat dan om de locatie Kollumerwaard-West, Kollumerwaard-Oost, of in de polder bij Bantega. Er komt hoe dan ook in Fryslân een opslaglocatie voor de Snel Inzetbare Capaciteit.
Volgens de Jonge heeft de bouw van een munitieopslag, wanneer er een plaats wordt aangewezen, nog zo’n 5 tot 7 jaar nodig. “Wij hebben het liefste zelf ook vandaag meer ruimte dan morgen, alleen zolang er in Nederland geen oorlog is, moeten wij ons ook gewoon aan de wet en regelgeving houden.”