BURGUM – Een fietstocht van honderden kilometers om aandacht te vragen voor autisme. Het is de uitdaging die 65 mensen donderdagochtend 1 april gestart zijn. Ze willen met de tocht ook geld ophalen voor het Autismefonds.
De een doet mee voor een vriend of bekende die op het autistische-spectrum zit, de ander heeft zelf de diagnose autisme gekregen. Wat ze allemaal bij elkaar brengt is dat ze willen dat er meer aandacht komt voor mensen met autisme. Vooral vrouwen krijgen vaak op latere leeftijd de diagnose. Als die eerder komt, kan er beter op worden ingespeeld. Zo ziet ook Karol Henke, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Hij is een van de 65 deelnemers aan de monstertocht van Burgum naar Valkenburg.
Er is voor de vorm van een fietstocht gekozen, om de nadruk te leggen op beweging en het buiten zijn. Veel mensen met autisme hebben het zwaar met de coronamaatregelen, vooral omdat een deel van hun de regels vanuit de overheid heel strikt opvolgt. Dus wanneer premier Mark Rutte zegt dat mensen binnen moeten blijven, dan doen ze dat, vertelt Henke. Maar buiten zijn en in beweging zijn is juist heel goed voor mensen op het autistische spectrum, het kan helpen om een depressie tegen te gaan.
De tocht van deze week moet op een aangepaste manier plaatsvinden. En dus is er donderdagochtend ook geen groot evenement bij het startschot. In groepjes van twee of drie fietsen de deelnemers weg. Zo blijft alles coronaproof. Op de vraag waar de deelnemers het meeste naar uitkijken is het antwoord, zowel goede gesprekken over autisme, als het warme bad aan het eind van de etappe in een hotel in Epe.