DE WESTEREEN – Met metaaldetectors speuren Jan Nijboer en Wilfred de Haan door de weilanden rond De Westereen. Zo schrijft Omrop Fryslân. Gewoonlijk op zoek naar kostbare munten of spelden, maar nu zetten ze hun detector in bij de zoektocht naar kleine stukjes zonnepaneel.
Kijk hier naar de beelden van de zoektocht
Zo willen ze helpen bij het opruimen van het materiaal dat is vrijgekomen bij de grote brand in Noardburgum, nu ruim een week geleden.
Bij de brand ging een houthandel volledig in vlammen op. Het is nog steeds niet duidelijk wat er moet gebeuren met de stukjes zonnepaneel die in de omgeving beland zijn.
Instanties kunnen niet aangeven wie er verantwoordelijk is voor wat er met de zonnepanelen gebeurt, en ook niet wie de schade moet betalen. Nijboer en De Haan kwamen in actie.
Als de detector begint te piepen, pakt Wilfred de Haan er een kleiner apparaat bij om te kijken of hij in het hoge gras kan uitvinden waar het apparaat op aanslaat. “Nee, dit is niets. Dit zit diep in de grond”, zegt De Haan. Dat gebeurt bijna om de meter.
Vol geduld doet hij routinematig wat hij eigenlijk altijd doet als hij op zoek is naar kostbaarheden: lopen, luisteren en kijken.
Alleen nu zonder schep. “Dat is niet nodig nu. Die stukjes zonnepaneel liggen nog in het gras of op de grond.”
Met een detector zijn ze goed te vinden, zo laat hij zien. De Haan houdt een klein stukje glas dat hij eerder op een andere plaats vond, boven de detector. Die begint direct te piepen. “Er zit metaal in verwerkt. Dan kunnen we het vinden.”
Rixt Zagema is de eigenaresse van het land. Ze is maar wat blij met de hulp. Via Facebook hebben ze elkaar gevonden. “Ik heb niet veel land. Dit gras heb ik eigenlijk al nodig voor hooi voor mijn paarden”, vertelt Zagema. “En als je zoiets regelt met de verzekeraar, dan ben je nog niet zeker of je iets krijgt. Als zij zoeken en niets vinden durf ik het wel van het land te halen.”
In de omgeving is wel materiaal gevonden dat afkomstig was van de brand, zegt Zagema. “Mijn buren hebben een stukje glas van een zonnepaneel gevonden. Dus er is een kans dat er iets ligt.”
Er wordt niets gevonden. De beide mannen hebben veel gehoord, maar een zonnepaneel was het zeker niet. De Haan: “We komen graag terug als het gras van het land is. Om dan te kijken wat er onder de grond ligt.” De kans dat het een schat is, is klein, zegt Nijboer. “Het zijn bijna altijd stukjes blik. Maar soms heb je geluk.”
Dat is ook een van de redenen dat ze hun diensten aanbieden, zegt De Haan. “We willen graag wat terugdoen voor de boeren en landeigenaren. We mogen bijna altijd wel het land op om te zoeken. Nu kunnen we zo iets terugdoen.”
Met een gerust hart kan het gras nu gemaaid worden. “Het staat hoog”, zegt Zagema. “Maar als ik het weghaal, haal ik het zeker nog uit elkaar om te zien of er nog glas in zit. Je moet het goed controleren.”
Onderzoeker Durk Durksz van de Wageningen Universiteit is gespecialiseerd in gras. Hij zegt dat boeren het absoluut niet mogen voeren aan de koeien. Het risico is gewoon te groot, zegt hij in het radioprogramma Buro de Vries.
Volgens Durksz moet het nu zo snel mogelijk van het land en achteruit gehouden worden. Dan moet er gekeken worden of er opties zijn om het glas van de grond te krijgen. Het land omgooien is volgens Durksz geen optie: “Als een ding zeker is is dat alles wat je begraaft altijd wel weer boven komt.”
Luister hier naar Durk Durksz over de zonnepanelen