VIDEO: Meerdere koeien in Fryslân gestorven door blauwtong: minder deelnemers veekeuring · Foto('s): Timo Jepkema
  Timo Jepkema

VIDEO: Meerdere koeien in Fryslân gestorven door blauwtong: minder deelnemers veekeuring

donderdag 26 oktober 2023

OENTSJERK – Er zijn ook koeien overleden aan het blauwtongvirus in Fryslân. Dat zegt de organisatie van de provinciale veekeuring in Oentsjerk. Ze kregen meerdere afmeldingen voor het evenement vanwege blauwtong.

Tot nu toe werden vooral schapenhouders geraakt door het blauwtongvirus. Maar het probleem is groter dan schapen alleen.

Het virus is het gesprek van de dag op de veekeuring. “Wy ha soad oerlis hân en neitocht, bygelyks oer oft it wol trochgean koe. Wy tinke dat it kin. It firus wurdt net fan bist op bist ferspraat, mar troch in michje. Dy besykje wy bûten te hâlden”, zegt voorzitter Willem Dotinga.

Wassen

De koeien die op de keuring komen, zijn waarschijnlijk meerdere keren gewassen. Dat maakt de kans op een mug op de huid natuurlijk kleiner.

“Se binne koart skeard, dus gjin lang hier op ‘e lea. Yn ús eagen binne dat gjin bisten dy’t it michje meisjouwe kinne. Yn oerlis mei de spesjalisten seagen wy gjin beswier om de keuring te hâlden”, legt Dotinga uit.

In totaal is 30 procent van het aantal dieren dat zou komen niet naar Oentsjerk gekomen. “Dat is mear útfal, troch blautonge.”

Er zijn zelfs al koeien gestorven onder de aanmeldingen. “Wy libje mei de troffen ynstjoerders mei dy’t deade kij by de dyk lein ha. Dat komt spitigernôch ek yn Fryslân foar.”

Juist daarom is de doorgang van de keuring even onzeker geweest. “Dan tinke je nochris ekstra nei. Mar wy fine it ferantwurde om it dwaan”, zegt Dotinga.

Verschillende soorten koeien

Er klinken verschillende verhalen over koeien die het niet overleven. “De iene seit: it binne myn produksjekij dy’t wat minder wjerstân hawwe en no troffen wurde, de oar seit wer dat it kij wienen mei in royale kondysje. Dy gnodmich makket skynber gjin ûnderskied dêryn.”

Het is voor de 18e keer dat de provinciale veekeuring plaatsvindt. “Wy ha ien kear mist troch it coronafirus”, vertelt Dotinga. Er kunnen zo’n 800 mensen bij het evenement zijn.

Veekeuring Fryslân is een samenwerking tussen drie keuringscommissies, die van Noardeast-Fryslân, zuidoost-Fryslân en Súdwest-Fryslân. In 2005 werd de eerste provinciale keuring georganiseerd, toen was dat nog met het paardenevenement Indoor Friesland.

Auteur: RTV NOF & Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?