NOORDOOST-FRYSLAN – Hoe ziet een horecadienst bij de politie eruit? Tijd om dat te ondervinden en op pad te gaan met politie Noordoost-Fryslân. In deze meeloopdienst komt van alles aan bod, van fietsers zonder licht, aanhoudingen automobilisten, tot een reanimatie. De twee agenten met wie ik meeloop zijn Wijkagent Margriet en Digitale Wijkagent Femme.
De dienst start om 20:00 uur op het bureau in Dokkum. Het gaat om een zogenoemde horecadienst. Deze diensten worden bijna ieder weekend ingepland, zodat er tijdens nachten wanneer de horeca open is ook genoeg bezetting blijft binnen het gebied. En dat gebied strekt ver. Politie Noordoost-Fryslân bestrijkt het gebied Lauwersoog – Hallum – Garyp – Surhuisterveen en alles wat daar tussen ligt. Vanaf bureau Burgum en vanaf bureau Dokkum rijden iedere dienst een aantal eenheden om het gebied veilig te houden.
Na een gesprek op bureau Dokkum is het tijd om op pad te gaan. In Burgum is rond negen uur de horeca- en signaleringsbriefing en daar zijn we bij aanwezig. Ook via een digitale verbinding zijn er een aantal agenten aanwezig, zodat de bezetting over beide bureaus verdeeld blijft. Mocht er namelijk een spoedmelding tussendoor komen, is er altijd een eenheid relatief ‘dicht’ in de buurt. In de briefing worden de evenementen en speerpunten van de dienst uitgelegd door de horeca-coördinator.
Vlak na de briefing komt de eerste spoedmelding binnen. Vanuit de meldkamer komt de vraag of eenheden willen assisteren in Buitenpost, om een persoon uit de woning te tillen. De meldkamer geeft toestemming, wat betekent dat er met optische en geluidssignalen mag worden aangereden. Onderweg naar het dorp wordt de melding opgeschaald naar een reanimatie. Daarop komt ook een tweede ambulance ter plaatse en worden burgerhulpverleners via HartslagNu gealarmeerd. Ter plaatse blijkt dat andere agenten, ambulancemedewerkers en burgerhulpverleners druk bezig zijn met de reanimatie. Uiteindelijk mag alle hulp voor het slachtoffer niet meer baten.
De dienst gaat wel ‘gewoon’ verder, op weg naar Dokkum worden nog een aantal automobilisten gecontroleerd op het rijden onder invloed. Bij geen van de gecontroleerde blijkt dat het geval. Op de Doniawei in Damwâld wordt nog een groepje jongeren aangesproken, omdat een aantal van hen rijden zonder fietsverlichting. De jongeren die geen licht voeren krijgen een waarschuwing en moeten verder lopen.
Vervolgens op de rotonde van de Haadwei met de Lauwersseewei wordt een bestelbus gespot die een aanleiding heeft om gecontroleerd te worden. De automobilist wordt even gevolgd en nabij de Zuiderschans wordt een stopteken gegeven, de autobestuurder geeft daar gehoor aan en stopt op de Bauwert in de stad. Bij de daaropvolgende controle blijkt dat de automobilist geen geldig rijbewijs heeft. Ook wordt de automobilist onderworpen aan de alcohol- en drugstest. Die laatste scoort positief op THC/cannabis, de werkzame stof in wiet en hasj.
De man wordt aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar wordt de bestuurder voorgeleid aan de hulp-officier van justitie, die bepaald of de aanhouding rechtmatig is. Dat is het geval en vervolgens wordt er een piket-GGD-arts ingeschakeld om bloed af te nemen. Ook wordt automobilist verhoord en al het papierwerk ingevuld, uiteindelijk moet de zaak worden ingestuurd naar het Openbaar Ministerie.
Tijdens de afhandeling van al het papierwerk komt de volgende melding binnen. Femme besluit om het papierwerk af te ronden, Margriet gaat ‘solo’ op de melding af. Rond half twaalf wordt er melding gemaakt van een vechtpartij in het dorpshuis in Zwagerbosch, aanrijdend wordt duidelijk dat er dingen worden vernield. Een aantal eenheden worden ‘gekoppeld’ en krijgen toestemming. Allen gaan met spoed richting de locatie. Eenmaal ter plaatse blijkt dat de vechtpartij alweer tot bedaren is gekomen, wel wordt er een persoon aangehouden inzake vernieling. Die persoon gaat mee met een andere eenheid naar het politiebureau.
Op de terugweg van Zwagerbosch naar Dokkum komt de volgende melding vechtpartij binnen. Op de Oranjewal zou een persoon door een groepje jongens in elkaar worden geslagen. Samen met een andere eenheid worden we naar de Dokkumer binnenstad gestuurd. De andere eenheid is als eerste ter plaatse en spreekt met het slachtoffer, de groep die iets zou hebben gedaan is al gevlogen. Het slachtoffer wordt naar het bureau meegenomen voor de opname van de aangifte. Terug op het bureau is Femme klaar met de afwikkeling van de zaak van de automobilist die zonder rijbewijs en onder invloed heeft gereden. De man werd heengezonden en kan een proces-verbaal verwachten.
Om 01:15 uur komt er een melding binnen van het verlaten plaats ongeval op de Egypte bij Twijzel. Een eenheid is in de buurt en rijdt direct naar de aangetroffen auto toe. Op locatie blijkt dat de autobestuurder zijn kentekenplaten heeft meegenomen, maar de bestuurder is nergens te bekennen. Bij het ongeval raakte de man met zijn auto van de weg en botste hij tegen een boom. Onze eenheid rijdt via een mogelijke vluchtroute aan, om te kijken of we de bestuurder of andere inzittenden tegenkomen. Dat blijkt niet het geval te zijn, maar door speurwurk van agenten op de ongevalslocatie wordt al snel duidelijk waar de vermoedelijke bestuurder woont.
Bij het huis van de automobilist wordt de situatie korte tijd geobserveerd. Na een korte inspectie wordt er aangebeld en bekend de man direct dat hij de auto heeft bestuurd. De man wordt daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ook hij wordt voorgeleid aan de hulp-officier van justitie. De man wordt verdacht van het verlaten van plaats ongeval. Om uit te sluiten of er sprake is geweest van rijden onder invloed van alcohol en/of drugs is er door de GGD-arts bloed afgenomen. De man werd verhoord en vervolgens heengezonden. Afhankelijk van de bloeduitslagen wordt bepaald of de man wel of niet vervolgd zal worden voor het rijden onder invloed van alcohol en of drugs.
In zo’n zaak als bovenstaande moet ook erg veel papierwerk worden afgehandeld. Rond kwart over vijf is het einde dienst.