LEEUWARDEN – Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma’s, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Friesland.
Tuchthuisbrand
In de nacht van 11 november 1754 ontstond een verschrikkelijke brand in het Leeuwarder Tuchthuis. Verschillende gevangenen kwamen om het leven en het gebouw veranderde in puin. Tijdens deze rondleiding kom je alles te weten over het verhaal achter deze verwoestende brand en de gevolgen ervan.
Leeuwarden, Stichting Blokhuispoort, 1, 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 en 28 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumblokhuispoort
Bewogen landschap
Nederland kwam kapotgeschoten en hongerig uit de Tweede Wereldoorlog. Met films probeerde het Ministerie van Landbouw de landbouwsector te overtuigen van de noodzaak van modernisering. Tijdens de filmdag worden een aantal van deze films vertoond met een toelichting van Peter Veer.
Leeuwarden, Fries Landbouwmuseum, 1 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25919/bewogen-landschap-filmdag
Waalse furie
In 1572 beleefde Dokkum de Waalse Furie: een bezetting door geuzen, boeren en burgers die werd neergeslagen door de Spanjaarden. Aan de hand van het ooggetuigenverslag van Hendrik van Bra ontdek je deze bloedige geschiedenis. Ook is er een speciale ‘furieuze wandeling’ die bezoekers langs plekken uit de Waalse Furie voert.
Dokkum, Museum Dokkum, 1 t/m 31 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24133/de-waalse-furie-in-dokkum
Rampjaar 1672
In deze lezing, georganiseerd door Tresoar en Historisch Centrum Leeuwarden, zal de bekende historicus Luc Panhuysen vertellen over de gebeurtenissen in het Rampjaar en hoe ons land aan de ondergang ontsnapte.
Leeuwarden, Tresoar en Historisch Centrum Leeuwarden, 2 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24018/luc-panhuysen-over-het-rampjaar-1672
Friese Waterlinie
De Friese waterlinie, ooit opgericht om de Spanjaarden tegen te houden, beschermde Friesland in het Rampjaar 1672-’73 tegen de Münsterse bisschop Bernhard von Galen en zijn Franse hulptroepen toen het gebied onder water werd gezet. Wat gebeurde er in die jaren? Sociaal geograaf Meindert Schroor vertelt er alles over in deze lezing.
Leeuwarden, Tresoar, 6 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24021/meindert-schroor-over-de-friese-waterlinie
Frits Barend
‘Zonder deze mensen waren wij er niet geweest,’ zegt Frits Jelle Barend bij het graf van Jelle en Jeltje de Vries in Oudega, bij wie hij als klein kind aan het eind van de oorlog een veilig onderduikadres vond. Frits Barend vertelt deze avond alles over zijn familiegeschiedenis. Een indrukwekkend verhaal over de oorlog en zijn gevolgen.
Balk, Stichting Podium Gorter, 27 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24220/de-familiegeschiedenis-van-frits-barend-oorlog-en-gevolgen
Eisinga’s erfenissen
Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium presenteert: Eisinga’s Erfenissen. Inmiddels is het bijna 250 jaar geleden dat het Planetarium werd gebouwd en zijn er heel wat bijzondere stukken verzameld. Bij hoge uitzonderingen haalt het museum een paar (recent verkregen) erfenissen uit het depot en stellen deze tijdens de Canondagen tentoon.
Franeker, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, 22 en 23 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24557/canondagen-eisinga-s-erfenissen
Mata Hari: college en wandeling
Tijdens de Canondagen staat Mata Hari centraal. Ga mee op een rondleiding door het museum en de stad langs locaties die voor Mata Hari belangrijk zijn geweest. Of kom naar het duocollege en leer alles over de opkomst en ondergang van deze beroemde Friezin.
Leeuwarden, Fries Museum, 22 en 23 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25530/mata-hari-rondleiding-en-stadswandeling
De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Friesland voor het hele complete aanbod in deze provincie.
Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp