BURGUM – Wie in Nederland begeleid wil wonen, loopt tegen lange wachtlijsten aan. Desondanks staan bij woonlocatie Integra in Burgum twee van de zes appartementen leeg. Tot verbazing van de begeleiders op de woonlocatie en eigenaar Buurtzorg.
“Wij hebben één appartement dat een halfjaar leegstaat en het andere al een jaar”, vertelt woonbegeleider Simone van Amstel. “Wij denken zelf dat het te maken heeft met onbekendheid van dit project.”
Integra was elf jaar geleden nog onderdeel van zorgaanbieder Philadelphia, maar toen die geen specialistische zorg meer kon leveren, nam Buurtzorg de woonvorm over. Integra is daarmee de enige woonvorm de landelijke thuiszorgaanbieder. De bewoners van Integra hebben niet-aangeboren hersenletsel. Door de overname konden cliënten, die gehecht waren aan hun woonplek, in Burgum blijven wonen en hoefden ze niet naar een verzorgingstehuis.
In tijden van lange wachtlijsten voor begeleid wonen, is het opvallend dat er al maandenlang twee appartementen leegstaan. Volgens eigenaar Jos de Blok van Buurtzorg komt dat mogelijk doordat de begeleiding bij Integra vrij specifiek is en dat dat mensen tegenhoudt om zich aan te melden: “Het is onze enige locatie voor bewoners met niet aangeboren hersenletsel, die bovendien veel vrijheid hebben.”
Van Amstel en haar collega’s hebben inmiddels al veel werk gestoken in het zoeken van nieuwe bewoners. Ze plaatsten oproepen op social media en deelden flyers uit. Ook kwam een medewerker van de gemeente Tytsjerksteradiel langs voor een rondleiding. Integra bleek niet bij alle medewerkers van de gemeente bekend te zijn. Tytsjerksteradiel kan daarnaast eventueel een rol spelen in het doorverwijzen van potentiële cliënten.
Mochten de appartementen toch niet aan de man komen, dan overweegt Buurtzorg ze open te stellen voor mensen zonder zorgvraag. Al is dat niet wat de begeleiders van Integra voor ogen hebben.