VIDEO: Landbouworganisaties in brief aan provincie over Holwerd aan Zee: “Niet nodig” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VIDEO: Landbouworganisaties in brief aan provincie over Holwerd aan Zee: “Niet nodig”

zaterdag 07 januari 2023

HOLWERT – Voor het eerst hebben landbouworganisaties afstand genomen van het plan ‘Holwerd aan Zee’. In een brief aan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten laten zij weten, niet langer heil te zien in de plannen waar initiatiefnemers al bijna tien jaar mee bezig zijn. Het gaat om de organisaties: LTO Noord, Agrarische Jongeren Friesland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en een lid van de stuurgroep namens de Landbouw omgeving Holwert. 

De tekst loopt door onder de video

De Vries (LTO): “We zijn er wel klaar mee”

Tineke de Vries, regiobestuurder van LTO Noord over waarom de brief afgelopen donderdag werd gestuurd aan de Staten. “De bedoeling was geweest dat er al een besluit genomen zou zijn. Wel of niet Holwerd aan Zee. Dat duurt nu al best wel heel lang. Bij de vorige stuurgroep is er weer geen besluit genomen en toen hebben wij gezegd, we zijn er wel klaar mee. Wij hebben ons mening wel, dan stappen wij er wel uit.”

Verbeek (HAZ): “De punten dy’t ropt wurde bin ûnsin, wy hâlde kontakt mei de boeren”

Marco Verbeek, initiatiefnemer van Holwerd aan Zee, was sinds het vorige stuurgroepoverleg al op de hoogte, dat LTO niet langer deel wilde nemen in het overleg. Hij is enigszins verbaasd over de brief. “Ik haw de brief lêzen, en at dy punten wierheid wêze soene. Dan binne wy de earste dy sizze fan dit moatte wy absolút net dwaan, dan soene wy dy soarch seker ûnderstreekje. Mar wy witte ek, de punten dy’t ropt wurde bin ûnsin, want de rapporten wêr’t men sels oan meiwurke hat, dy sizze echt wol wat oars. LTO siet der út namme fan de boeren yn it gebiet, mar mei de boeren sels hâlde wy gewoan it kontakt, dat feroaret echt net.”

Hoe nu verder met Holwerd aan Zee?

De Vries van LTO en Verbeek van Holwerd aan Zee zijn het dus bij lange na niet met elkaar eens. Waar Verbeek geen donkere luchten boven het dorp ziet hangen en zelfs durft te stellen dat men dichterbij realisatie is dan ooit, ziet de Vries nog weinig hoop voor het hele project. “Honderd miljoen jonges, waar gaat dit over?”

Uiteindelijk zal de politiek zich over financiële kwesties moeten buigen, wat de brief van de landbouworganisaties daarin gaat betekenen is op dit moment nog koffiedik kijken. Verbeek kijkt in ieder geval hoopvol naar de toekomst. “At jo nei de ynhâld sjogge, is it klip en klaar. Dat kin net fout gean, mar it is in kwestje fan ‘willen’ en it is ek in kwestje fan doarre. We dogge nammentlik wol dingen dy’t wy noch nea dien hawwe; dyken trochstekke.”

De gehele brief is hier te lezen. (Opent in PDF)

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?