BRUSSEL – Na de laatste etappe van de kruiwagenmars in Brussel werd woensdag een manifest overhandiging aan Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie. Zeven dagen lang liep de kruiwagengroep om Timmermans te vragen rekening te houden met de aarde.
In dit manifest werd opgeroepen om de bodem leidend te maken in landbouwbeleid en landbouwpraktijk. Dat draagt bij aan gezondheid via volwaardige voeding en er worden meerdere problemen tegelijkertijd opgelost: stikstofoverschot, waterkwaliteit en -berging, bodemdegradatie en voedselkwaliteit. Ook Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege kreeg het manifest overhandigd door initiatiefnemer Theo Mulder uit Kollumersweach.
De tocht was schitterend, zegt organisator Theo Mulder in Brussel. ,,We zijn onderweg door drie burgemeesters ontvangen. We hebben zelfs in Zemst een biertje gedronken met de burgemeester.” Mulder vroeg aan Timmermans of hij nog eens langs mag komen om verder te praten over zijn missie. Dat wil Timmermans wel. ,,Dan brengen wij worteltaart mee”, zegt Mulder. ,,Want het begint allemaal bij de wortels.”
Met de kruiwagenmars laten de deelnemers en steunbetuigers zien dat ze deze weg SAMEN willen: boeren, onderwijs, zorgprofessionals, bestuurders en burgers en dat daarmee binnen 5 – 7 jaar grote stappen in te behalen zijn. En dat de bodem verbindt in een periode van transitie. In aanloop van de Kruiwagenmars naar Brussel werd de Kruiwagenmars gestart bij de Groene Scholen op 22 mei. Studenten en docenten van agrarische scholen in Nederland liepen met kruiwagens naar elkaars school toe om daar een appelboom te planten in levende bodem.
De kruiwagenmars is een initiatief van de Stichting Symphony of Soils en een vervolg op de Kruiwagenmars door Den Haag op 12 oktober jl. De Kruiwagenmars door Den Haag was weer geïnspireerd op de Krui-Tocht van Henry Mentink naar Parijs in 2022 die met deze en volgende krui-tochten de ambitie heeft de VN in 2028 te bewegen de aarde op de werelderfgoedlijst te plaatsen.
De organisatie van de kruiwagenmars naar Brussel is in handen van een compact kernteam van Belgen en Nederlanders onder leiding van Theo Mulder uit Kollumersweach en Marlise Vroom van de Stichting Symphony of Soils en Henry Mentink.