DOKKUM – Kabelnoord kreeg maandag 23 maart opnieuw te maken met een zogenoemde DDOS-aanval. Duizenden klanten zaten ongeveer een uur zonder internet, terwijl half acht in de avond een toptijd is qua internetgebruik. Voor een storing is dit -logischerwijs- dus de slechtste tijd. Kabelnoord kan er op voorhand weinig aan veranderen. “Het enige wat onze technici kunnen doen, in samenwerking met Datadiensten Fryslân is de ‘file’ op de server zo gauw als mogelijk omleiden, aldus directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord.
Eind november 2020 kreeg Kabelnoord ook al een drietal DDOS-aanvallen te verduren. Het kostte enorm veel tijd, om dat weer op te lossen. “Je ziet dat iedereen er op z’n tijd mee te maken heeft. Je kunt er aan de voorkant niks aan doen. Je kunt alleen zorgen dat het zo snel mogelijk weer verdwijnt,” aldus Geelhoed. Deze keer was het er ‘maar’ een, maar deze was door ervaring met eerdere aanvallen relatief snel opgelost. “We zijn eigenlijk een soort Rijkswaterstaat, als het om de omleiding van internetverkeer gaat.”
Wat is een DDOS?
Een DDOS-aanval is een Distributed-Denial-Of-Service. Door een computer, computernetwerk of dienst als het ware te bombarderen met informatie, wordt geprobeerd het netwerk onbereikbaar te maken. Bij een door de ‘hacker’ goed uitgevoerde DDOS, betekent het dat een compleet netwerk uit de lucht gaat.