WESTEREEN – Jan Boersma (63), afkomstig uit De Westereen, kreeg in 2010 te horen dat hij het erfelijke PLN-gen draagt, “it stiet ek wol bekend as de Fryske sykte”. Dit gen is waarschijnlijk ontstaan in Noordoost-Fryslân en heeft zich snel verspreid. Het brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hartfalen, ritmestoornissen en soms zelfs plotseling overlijden.
Tekst loopt door onder video
In 2005 begonnen bij Boersma de klachten en onderging hij talloze ziekenhuiscontroles voordat in 2010 het PLN-gen werd vastgesteld. Na een langdurige medische geschiedenis stond hij sinds 2020 op de wachtlijst voor een donorhart. Zijn hartpompfunctie was in de loop der tijd gedaald tot slechts 10%, en zijn lichamelijke gezondheid verslechterde snel. In 2022 ontving hij een oproep voor een nieuw hart, maar deze operatie werd later geannuleerd omdat het hart toch niet geschikt bleek. Op dinsdag 12 september 2023 vond de operatie echter wel plaats. “It wie bysûnder spannend foar myn famylje.” Tijdens de operatie ontstond een complicatie doordat ze ontdekten dat er een scheur zat in zijn aorta. Na zes zenuwslopende dagen na de operatie ontwaakte Jan weer.
Op dit moment is er nog geen behandeling voor deze aandoening, en er wordt actief onderzoek naar gedaan. Boersma voelt een sterke drang om hieraan bij te dragen, omdat hij van mening is dat er nog te weinig bekend is over deze ziekte. “It is ek erflik; je hawwe 50% kâns dat it yn de famylje foarkomt, lykas by ús. Myn soan is gjin drager, mar myn dochter wol.” Samen met zijn gezin is Jan een inzamelingsactie gestart voor de stichting PLN. Op deze manier kunnen mensen doneren voor onderzoek. De afgelopen weken is het streefbedrag al meerdere keren verhoogd en staat nu boven de 4000 euro. “Earst tocht ik oan in streefbedrach fan 500 euro, mar al nei in pear dagen krige ik it advys om it te ferheegjen,” vertelde Jan.
Het herstel van Jan verloopt tot nu toe sneller dan verwacht en is nu hij een nieuw hart heeft niet meer drager van het PLN gen. Hoewel hij in de afgelopen jaren veel van zijn hobby’s, zoals skiën en schaatsen, heeft moeten opgeven, hoopt hij in de toekomst weer iets op te kunnen pakken. “Mar ik wurd ek âlder, en op in gegeven momint moatst witte wannear ’t it genôch is.,” voegt hij eraan toe. Boersma is een natuurliefhebber en werkte eerder vaak in de natuur in opdracht van Staatsbosbeheer. “Doe ’t ik yn it Beatrixoord wie, krige ik in berjocht dêr ’t yn stie dat de datum foar ús folgjende fjildwurk yn april al opskreaun wie. It is gewoan geweldich dat ik dat meikoarten wer dwaan kin.”
Doneren kan nog steeds via deze link.