VIDEO: “It bliuwt in riedsel hoe’t fûgelgryp de stâlen yn komt” · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

VIDEO: “It bliuwt in riedsel hoe’t fûgelgryp de stâlen yn komt”

dinsdag 04 januari 2022

NOORDOOST-FRYSLAN – Een uitbraak van de vogelgriep aan de Heskamperweg bij Blije, waardoor er 222.000 vleeskuikens moeten worden geruimd komt hard binnen in de regio. Meerdere pluimveehouders in de zogenoemde ‘drie kilometerstraal’ kunnen niets anders doen dan afwachten. De NVWA heeft bij de bedrijven monsters afgenomen bij de kippen, om te kijken of ook in die bedrijven vogelgriep aanwezig is. 

Maandagavond werd bekendgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van LNV dat er in een pluimveebedrijf in Blije vogelgriep werd vastgesteld. Dinsdagochtend is de NVWA begonnen met de ruiming van de dieren. In het bedrijf waar de vogelgriep werd vastgesteld  zaten 177.000 vleeskuikens, in een ander bedrijf van dezelfde eigenaar wat honderd meter verderop zit zijn 45.000 vleeskuiken preventief geruimd.

Tiete Sijens spreekt met Ben de Jager over de uitbraak

Pluimveehouders in de buurt: “Ofwachtsje”

Voor pluimveehouders in de zogenoemde ‘drie kilometerstraal’ is het een spannende tijd. “Trije plomfeebedriuwen dy’t yn dy straal lizze wurde no previntyf bemeunstere. Dat betsjut dat de NVWA no oan it útsykjen of’t der dêr ek sprake is fan fûgelgryp, as net. By alle bedriuwen binne yntusken meunsters naam. Dy wurde yn de oankommende dagen ûndersocht. Foar de plomfeehâlders is it yts wêr’t sy sels gjin ynfloed op hawwe, dus it is foar harren echt ôfwachtsje,” vertelt verslaggever Ben de Jager.

“It bliuwt in riedsel hoe’t it de stâl yn komt”

Piet Faber van LTO Pluimveehouderij vertelt over de situatie die pluimveehouders nu overkomt. “It is altyd in ûnoangename ferrassing, mar sa at jo witte wie der in oantal wiken lyn yn it nijs dat de fûgels dea delfûlen by Skiermûntseach ek troch de fûgelgryp. En ja… Blije – Skiermûntseach dat is net sa’n hiel grutte ôfstân.” Wat het akelige aan de constante uitbraken van de vogelgriep is, is dat er geen pijl op te trekken valt wanneer het weer oplaait. “Hinnehâlders hawwe al in hiel soad maatregels naam om ynsleep troch harren sels foar te kommen. By in útbraak yn Zeewolde (een aantal maanden geleden red.) hat bliken dien dat der yn trije bedriuwen neist elkoar, dat dy firussen sa bot genetysk fan elkoar ferskilden dat it net oannimmelik is dat it fan it iene nei it oare bedriuw sprong is. Dus wy dogge in oantal dingen goed as sektor. Mar it is en bliuwt noch hieltiid in riedsel hoe’t it dan dochs wer by yndividuele bedriuwen binnenkomt. Der is noch gjin wittenskipper dy’t it ferklearje kin.”

Piet Faber van LTO Pluimveehouderij 

Veiligheidsregio: “12 meldingen in afgelopen week van 30 dode vogels”

Wat opvallend is in het aantal meldingen van het aantreffen van dode vogels in Fryslân, is dat er in de afgelopen week ‘maar’ twaalf meldingen zijn gedaan van in totaal 30 dode vogels. Dat is natuurlijk een momentopname, maar ook een trend van de laatste weken. En dat is niet extreem hoog. Tijdens weken in 2021 met vogelgriepuitbraken in Noord-Fryslân Bûtendyks ging het soms om honderden meldingen. Het zou dus in de aankomende weken wel eens kunnen stijgen, maar de vraag voor de Veiligheidsregio is dan ook of alle dode vogels wel gemeld worden of niet.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: “It bliuwt in riedsel hoe’t fûgelgryp de stâlen yn komt” · Foto('s): Ben de Jager
VIDEO: “It bliuwt in riedsel hoe’t fûgelgryp de stâlen yn komt” · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?