VIDEO: In elf dagen naar Genéve fietsen: “Ik doe dit allemaal voor mijn opa en oma” · Foto('s): RTV NOF | Demi Hoekstra
  RTV NOF | Demi Hoekstra

VIDEO: In elf dagen naar Genéve fietsen: “Ik doe dit allemaal voor mijn opa en oma”

zaterdag 21 september 2024

BUITENPOST – Vera Otten fietst naar Genève in Zwitserland om geld in te zamelen voor dementieonderzoek. Ze doet dit ter nagedachtenis aan haar beppe Sjouk uit Twijzel, maar ook voor haar pake Sierd, die op dit moment aan Alzheimer lijdt. In Genève zal Vera spreken op het grote dementiecongres ‘Alzheimer Europe’. Daar presenteert ze de ‘Houd je brein gezond training’ van Alzheimer Nederland.

Vera is werkzaam voor Alzheimer Nederland: “Ik zou al een presentatie geven op het dementiecongres, omdat ik werkzaam ben voor Alzheimer Nederland, maar toen leek het mij mooi om hier een doel aan vast te binden. Toen ontstond het idee om er op de fiets heen te gaan en hier sponsors voor te zoeken.”

Tekst loopt door onder de video

Fietsen met dierbaren in gedachten

“Ik fiets voor mijn opa, oma, pake en beppe, maar ook voor alle andere mensen met dementie en hun naasten,” zegt Vera. “Nog steeds is er geen oplossing voor deze vreselijke ziekte, terwijl 1 op de 5 mensen dementie krijgt. Alzheimer Nederland werkt met veel onderzoekers aan een oplossing voor dementie en een beter leven voor de mensen die ermee te maken hebben.”

Opa Sierd (90) en oma Pietje (90) zijn al 67 jaar samen. Opa heeft vasculaire dementie, waardoor simpele dingen zoals een boterham smeren of aankleden moeilijk voor hem zijn. Nog erger is dat hij geen woorden meer kan vinden. De man die vroeger altijd vol verhalen zat, kan nu nauwelijks meer praten. Oma Pietje zorgt op haar oude dag voor hem, wat soms ook lastig kan zijn: “Ik moet zeggen, het is niet altijd even gemakkelijk, maar we zijn getrouwd. Er is toen gezegd: in voor en in tegen spoed, dus we zijn elkaar trouw. Dat zit me nog wel eens in de oren

Doneren

Vera vertrekt donderdag 26 september vanaf het gemeentehuis in Buitenpost. Haar opa en oma, maar ook andere familieleden zullen haar uitzwaaien. Ze zal er zo’n elf dagen over doen. Je kunt Vera steunen via deze link.

Auteur: Isa Visser | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?