DOKKUM – “Ut Dokkumer Stadsfrys is in de 16e ieuw ontstaan út ut kontakt tussen ut Fries en ut Nederlâns. Disse kontakttalen wurdden – en wurde – faak brúkt in de dagelukse omgang. Se behoare tot oans kultuerhistoaryske erfgoëd en binne fan groat belang foar de wetenskap en ut bestudearen fan oanze geskiedenis in de toekomst. Dêrom wille wij de spreektaal fan ut Dokkumers su feul moogluk brúke en fastlêge nou’t ut nòg kin.” Zo is te lezen op de gloednieuwe website www.dokkumers.nl , die maandagmiddag met een klik van de muis werd gelanceerd door wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Noardeast-Fryslân.
Ut genoatskap
De website werd gemaakt door Webbouw Friesland en is een initiatief van ‘Ut genoatskap foar ut gebrúk fan ut Dokkumers’, die daarvoor financiële steun van de gemeente kreeg. Het genootschap maakt zich al langere tijd zorgen over het verdwijnen van het stadsfries, een dialect van het Fries, en dan met name over het Dokkumer stads. Op de nieuwe website is behalve een uitleg van wat het Dokkumers nu eigenlijk precies is en hoe het nog gebruikt wordt ook te vinden welke proza en poëzie er in het stads verschenen is en welke Dokkumer zegswijzen er zijn. Daarnaast staan op de site verschillende columns in het Dokkumers, die de afgelopen tijd op de internetkrant In-Dokkum en in de Nieuwe Dockumer Courant verschenen zijn.
Un Dokkumer woardeboek?
Het genootschap wil het Dokkumers – wat een spreektaal is die eigenlijk geen vaste spellings- en grammaticaregels kent – graag vastleggen voor de toekomst. Daarvoor werkt ‘Ut Genoatskap’ samen met een soortgelijk genootschap in Franeker, waar men al jaren werkt aan het categoriseren en verzamelen van woorden en uitdrukkingen in het Franeker stads. Het Dokkumer genootschap zoekt ‘metkikers’ of ‘metlezers’ die zich via de website kunnen aanmelden en die willen meedenken en stemmen in kleine polls over hoe bepaalde uitdrukkingen of woorden in het Dokkumers gezegd werden of worden. ,,Het zou natuurlijk zonde zijn als het Dokkumers verloren gaat”, zegt Warner Banga, lid van ‘Ut Genoatskap’.