HARKEMA – Een landgeit: hij staat laag op zijn poten, heeft lang haar en een prachtige sik. Dit weekend waren er honderden van te vinden op de keuring in Harkema.
En zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet, aldus Omrop Fryslân. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar twee exemplaren van de soort over. Wie in het Rijksmuseum een geit op een schilderij van een Hollandse meester ontdekt, kijkt misschien wel naar een Nederlandse Landgeit: het is de enige geitensoort die zijn oorsprong in Nederland vindt.
Tekst loopt door onder de video
Het is in Harkema een bonte bijeenkomst van Nederlandse landgeiten. Baasjes uit alle windstreken zetten zaterdag in de fruittuinen van De Spitkeet alles op alles om hun beestjes zo netjes mogelijk voor het kritische oog van de jury te krijgen. Het haar zit goed en sommige geiten zijn zelfs versierd met lappen stof of pompons in hun hoorns. Aan precies zulke liefhebbers van de soort is zijn huidige bestaan te danken. Door kruisingen met buitenlandse soorten waren er na de oorlog nog maar twee van deze geiten over.
Voorzitter Sijbe Roosma weet waarom het er nu weer meer zijn: “Hobby. In de jaren ’70 zijn er fokprogramma’s geweest en in de jaren ’80 is er meer belangstelling voor gekomen.” Sinds die tijd is de populatie gegroeid tot de duizenden die er nu zijn.
En sinds 1998 wordt er in Harkema gekeurd. Dit jaar was er voor het eerst een rubriek voor de jeugd: kinderen konden zo ook een rondje met de geit lopen. Echte prijzen waren daarbij niet te verdienen: alle kinderen kregen een medaille voor hun inzet.