BUITENPOST – Bang zijn is normaal en dat mag, maar wees niet laf. Dat is de boodschap die de zonen van de familie Bakker uit Buitenpost in de Tweede Wereldoorlog meekregen, zo meldt Omrop Fryslân. Ze ontpopten zich tot moedige verzetsstrijders.
De broers kwamen uit een Fries gereformeerd gezin en waren homoseksueel. “In het gezin werd heel open gesproken over hun aard. Dat was heel bijzonder voor die tijd,” zegt oud-journaliste Toni Boumans. Boumans kwam de bijzondere familiegeschiedenis op het spoor toen ze zich verdiepte in verzetsstrijder Sjoerd Bakker, een van de broers.
Het verhaal dook bij haar voor het eerst op toen ze een paar jaar geleden in Amsterdam was. Daar werd een toespraak gegeven over homoseksuele verzetsstrijders. Sjoerd Bakker werd ook genoemd. Hij was geëxecuteerd, maar verder was er niets over hem bekend. Boumans wilde hem tot leven brengen en eren. Toen kwam ze bij zijn hele familie uit. Dat resulteerde in een boek en nu ook in een theatervoorstelling van Pier21. Debuterend regisseur Oetsen van der Veen (22) voelt zich erg verbonden aan het thema en de personages.
“Ik kom uit Kollumerzwaag en heb zelf ook een heel open gezin. Mijn homoseksualiteit is thuis ook nooit een probleem geweest, maar ik voel wel dat het in Kollumerzwaag en omgeving nog wel een controversieel thema is.” De familie Bakker was actief in de mode en had een beroemd modehuis in Buitenpost. Ze woonden in het Jeltingahuis, nu onderdeel van het huidige gemeentehuis van Achtkarspelen. Daar wordt het stuk in mei ook opgevoerd. De voorstelling wordt gespeeld door acteurs van de opleiding Artiest Theater van Firda.
“Ik herken de emotionele worsteling en het gevoel dat je jezelf moet verstoppen en misschien wel een rol moet spelen”, vervolgt de regisseur. Dat komt in het stuk naar voren tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, waarin de broers Bakker in het verzet zaten.
Het is nog steeds een actueel thema, vindt de jonge regisseur. “Heel veel mensen zeggen dat het nu wel klaar is met de queer emancipatie en dat iedereen geaccepteerd wordt.” Maar Van der Veen merkt zelf dat het nog niet klaar is. “Ook in Nederland, ook in Fryslân is geaardheid nog wél controversieel.” Zo merkt hij dat er nog veel vooroordelen zijn. “Bijvoorbeeld dat homo’s vrouwelijk zijn of mietjes.” Met het stuk wil hij laten zien dat dat absoluut niet zo is. “Ze hebben juist heel veel moed.”
Het stuk is onderdeel van Theater na de Dam en wordt begin mei gespeeld in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.