VIDEO: Holwerd aan Zee wil vooruitkijken: “Mar it fielt wol núver” · Foto('s): RTV NOF | Ben de Jager
  RTV NOF | Ben de Jager

VIDEO: Holwerd aan Zee wil vooruitkijken: “Mar it fielt wol núver”

donderdag 13 juni 2024

HOLWERT – Teleurgestelde gezichten in MFC De Morgenzon in Holwert woensdagavond, het nieuws van eerder op de dag werd nader uitgelegd. De Holwerd aan Zee-variant inclusief dijkdoorbraak gaat niet door. De stuurgroep nam dat besluit unaniem ‘mei pine’. Toch laat de stichting, die al meer dan 11 jaar aan de slag is met het aantrekkelijker maken van het dorp aan de Waddenzee, zich niet uit het veld slaan. 

Tekst loopt door onder de video

 

‘Generaasjes lang mei perspektyf’

“Wy wolle sjen nei wat der wól mooglik is. Dêrom binne wy doe’t bliken dy dat dit beslút der oan siet te kommen, fuortendaliks oan ‘e gang gien om te sjen nei in fariant sûnder keunstwurk yn ‘e seedyk”, vertelt initiatiefnemer Marco Verbeek woensdagavond. “Wy wolle ús foar it gebiet ynsetten bliuwe, want it mei hjir allegear best wol in ympuls krije. It is de lêste jierren al best ûntwikkele. Dochs kin der noch wol wat by. Generaasjes lang moat men hjir mei perspektyf wenje, wurkje en libje kinne.”

In de afgelopen jaren dat de projectgroep zich bezig heeft gehouden met Holwerd aan Zee, zijn er in ieder geval 58 rapporten ontwikkeld. “Yn al dy rapporten stiet ek dat it mooglik is, sa no en dan wurde bepaalde dingen wol nuansearre, mar oer it algehiel is it bêst mooglik. Dêrom binne wy ek wol teloarsteld dat nimmen it keunstwurk omearmd”, vult Verbeek aan.

‘Kritische blik naar ons als Staten’

Bij de inwonersbijeenkomst in het MFC waren een aantal politici aanwezig. Jaap Stalenburg en Daan Olivier van de Partij van de Arbeid Statenfractie, Thom Feddema, commissielid van de FNP-Statenfractie en Lieuwe Sytsma van CDA Noardeast-Fryslân. Olivier van de PvdA vertelde er te zitten met ‘een soort van plaatsvervangende schaamte’. “Ik zat hier wel met enige teleurstelling en ik kijk ook wel met een kritische blik naar ons als Provinciale Staten. Wat er in april is gebeurd, met een motie vreemd eigenlijk, gewoon een blokkade door de provincie op het project is gelegd. Terwijl nog niet eens alle feiten op tafel lagen en het project, zoals we vanavond hoorden, gewoon haalbaar bleek. Dat je met een motie vreemd zo’n blokkade opwerpt, dat vind ik geen manier van doen.”

Daan Olivier (PvdA Fryslân) en Marco Verbeek (initiatiefnemer HaZ)

Houdt Noardeast-Fryslân 5 miljoen beschikbaar?

Lieuwe Sytsma, raadslid van CDA Noardeast-Fryslân vond het vreemd dat er weinig collega-politici waren. “Mar ik wit ek dat der noch in oare wenteboubyienkomst is yn it gemeentehûs en dizze byienkomst waard relatyf let oankundige”, vult Sytsma aan. “It is skonde dat it projekt net sa trochgean kin as tocht, mar der moat hjir gewoan wat barre, der moat in dynamyk ûntstean bliuwe.” Of de 5 miljoen euro die de gemeente Noardeast-Fryslân gereserveerd heeft voor Holwerd aan Zee, beschikbaar blijft? “It is sa farsk, ik haw noch gjin kontakt hân mei de wethâlder hjiroer, mar dat dit weromkomt yn de gemeenteried dat is seker, sowieso”, besluit Sytsma.

Dorpsbelang: “Wy wolle troch mei dit moaie gebiet”

Tineke Hoekstra, de voorzitter van dorpsbelang Holwert ziet in het plan zonder dijkdoorbraak ook kansen. “It doarp libbet mear as oait, en wy wolle noch mear libje hjir!” De voorzitter roept dan ook de overheden op: “Bliuw as gean alsjeblieft mei ús yn petear, om de leefberens hjir yn ‘e omkriten ek op in moai pijl te hâlden.”

Tineke Hoekstra (Dorpsbelang Holwert), Siem Jansen, (onafhankelijk lid van de stuurgroep HaZ) en Lieuwe Sytsma (CDA Noardeast-Fryslân)

Wanneer Holwerd aan Zee (met een meer)?

In de presentatie die de stichting woensdag toonde, stond 2026 de schep in de grond. “Wy hawwe 2026 útkeazen, omdat wy útstriele wolle dat we echt gjin jierren mear nedich hawwe foar ûndersiken. Der hoecht neat op ‘e nij. Alles útslaggen en rapporten lizze der, wy kinne der hiel rap mei út de fuotten. Allinnich moatte wy no wol yn petear mei alle finansiers en dêr giet ek wol in skoftsje tiid yn sitten. Ik hoopje dat wy oan de ein fan dit jier al in hiel soad dúdlik hawwe. Want úteinliks moatte wy sa gau as mooglik los!”, besluit initiatiefnemer Marco Verbeek.

Zo eindigde een avond die begon in teleurstelling voor veel Holwerters, in een avond waar er toch ook alweer iets van een perspectief gevonden werd.

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?