KOLLUM – De nieuwe high-care hospice, Hospice Noorderlicht bij Meckama State in Kollum, is donderdag geopend. Dit hospice biedt vanaf maandag 13 januari a.s. 24 uur per dag professionele palliatieve zorg aan drie cliënten en hun naasten. Voor inwoners van de regio betekent dit dat zij in hun eigen buurt gebruik kunnen maken van hoogwaardige hospicezorg. “De meeste mensen willen thuis sterven, maar als dat niet lukt, is dit een passende locatie”, vertelt specialist ouderengeneeskunde Mattanja Faas.
Noorderbreedte, de zorgorganisatie achter Hospice Noorderlicht, speelt hiermee in op een groeiende behoefte aan meer hospicezorg in Fryslân. Uit onderzoek van ROS Friesland in opdracht van de Netwerken Palliatieve Zorg Fryslân (NZPF) bleek in mei 2023 dat er een tekort is aan hospicebedden in de regio.
Bert Renkema, locatiemanager Meckama State, ziet dat een drietal bedden eerst voldoende is. “We hebben afgesproken om kleinschalig te beginnen, ik ben van mening dat grootschalige hospice-zorg in ieder geval geen optie is. Mocht er in de toekomst meer nodig zijn, dan gaan we daar naar kijken, maar eerst willen we met deze drie bedden kwalitatief hoogwaardige zorg leveren tijdens de laatste levensfase.”
Tekst loopt door onder de video
Voor cliënten uit Noordoost-Fryslân betekende de zoektocht naar hospicezorg tot nu toe vaak een reis naar plaatsen als Drachten of Heerenveen. Dat is volgens zorgverleners verre van ideaal. De opening van Hospice Noorderlicht brengt daar verandering in. Ook in Dokkum zit al jaren een hospice, maar ook daar zijn maar een aantal plaatsen.
De nieuwe voorziening in Kollum heeft drie appartementen en een gezamenlijke huiskamer. Daarnaast beschikt het hospice over een eigen ingang op de begane grond en is het speciaal bedoeld voor mensen die niet bij Meckama State wonen, maar zich in de laatste fase van hun leven bevinden. Cliënten kunnen hier in een huiselijke en zorgzame omgeving hun leven afronden.
Bij high-care hospicezorg zoals in Hospice Noorderlicht wordt professionele zorg aangevuld met de inzet van vrijwilligers. Deze combinatie zorgt voor een warme en persoonlijke begeleiding van zowel cliënten als hun naasten. Dettie Pool, een van de betrokken vrijwilligers, benadrukt het bijzondere van haar rol. “Ik hoopje wat biede te kinnen, foar de minsken dy’t dat nedich ha. De professionals soargje foar wat der yn de soarch nedich is. Ik hoopje de ferbining wêze te kinnen, as de helpende hân foar de kliïnten.”
Pool was voor haar pensioen verpleegkundige, toen had ze veelal het gevoel te weinig tijd voor patiënten te hebben. “Ik haw no aanst mear romte en tiid, om der echt foar de persoan yn kwestje te wêzen. Dat jout in hiel fijn gefoel, better as eartiids at je de hân oan de doarkruk hâlden om’t je alwer in folgjende bel hiene”, besluit de oud-verpleegkundige.