VIDEO: Het Ziltepad, Lodenhelrun en Ervaringscafé in de WNS · Foto('s): RTV NOF | Taeke Kooistra
  RTV NOF | Taeke Kooistra

VIDEO: Het Ziltepad, Lodenhelrun en Ervaringscafé in de WNS

zondag 30 juni 2024

DE WESTEREEN – Een nieuwe Weekend Nieuwsshow (WNS) op 29 juni die deze keer werd verzorgd door technicus Gradus Kooistra en de presentatoren Dries Kalsbeek en Taeke Kooistra.

Deze uitzending begon met Ruth ter Voort. Zij is Projectleider van het Ziltepad en dit is een initiatief van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en de Groninger Kerken. Het Ziltepad heeft een aantal etappes tussen tussen 15-25 kilometer. Het ontstaan van dit pad heeft zijn oorsprong in 2023 met een aantal proeflopers en is dit jaar uitgebreid met zes nieuwe routes. De volgende twee jaren komen er weer een aantal routes bij. Uiteindelijk moet de route in 22 etappes en de 22 kerken tussen Den Helder en Termunten bij de Duitse grens met elkaar verbinden. Waarbij verschillende kerken langs de route hun deuren openen. Ook is er de mogelijkheid om in een aantal kerken te overnachten. Wel op een stretcher.

De Lodenhelrun in Feanwâlden staat volgende week ook weer op de agenda. Op 5 juli (jeugd) en 6 juli (senioren). Wytse Veenstra en Ype de Haan van de organisatie waren bij ons te gast in de studio. Tijdens de voorinschrijving was het al bijna volgeboekt. De Lodenhelrun is 15 jaar geleden begonnen met 10 teams en is gegroeid naar een aantal van 90 teams. De begroting is ook gegroeid. De run is wel laagdrempelig maar wel met een wedstrijdelement en er wordt ook een originaliteitsprijs uitgereikt. In totaal zijn er een 30 hindernissen met een spectaculaire eindhindernis. Er wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

Tekst gaat door onder de video

Na de Lodenhelrun werd er gebeld met Hinke Elzinga. Zij sprak namens de Ondernemersclub Oosternijkerk en omgeving (OCOO) over de “Klaairintocht” die deze zaterdag voor het eerst wordt georganiseerd. Een wandeltocht die voert van Nes via Easternijtsjerk en Nijewier naar Mitselwier. Langs deze route openen bedrijven, verenigingen, kerken en dorpshuizen hun deuren voor het publiek, zodat iedereen een kijkje kan nemen. De ondernemersclub bestaat uit een zestigtal leden en met de Klaairintocht openen een dertigtal hun deuren.

Ivonne Douma uit Damwâld deed de afgelopen jaren promotieonderzoek naar inclusief onderwijs en wat dat betekent voor de leerlingen in deze schoolsetting. Begin februari verdedigde ze haar proefschrift en promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ivonne was op bezoek in de studio en vertelde wat de aanleiding was voor dit onderzoek.

Tekst gaat door onder de video

In Dokkum wordt er op 3 juli gestart met een Ervaringscafé voor jongeren tussen de 13 en 30 jaar. Deze is vervolgens iedere week open op woensdag van 16.00 tot 18.00 op de Oranjewal 28 in Dokkum (BolwerkNoord). In het Ervaringscafé kan men jongeren ontmoeten en ervaringen delen. Bijvoorbeeld als je tegen dingen aan loopt of worstelt met je mentale gezondheid. Hester Braaksma van Stjoer gaf uitleg over het Ervaringscafé maar ook tegen welke problemen jongeren lopen en hoe ze de jongeren kunnen helpen. Stjoer hoopt zo op deze manier de jeugd over de drempel te krijgen. Het is vrij toegankelijk maar voor vragen of aanmeldingen: Femke de Jong via 06-426622 of per mail: e-team@sjoer.frl.

Renske Reekers van de organisatie van de Seedykstermerk welke georganiseerd wordt op 6 juli in Moddergat bij het museum ’t Fiskershúske vertelde ons wat er die zaterdag o.a. aanwezig is op de merk. Bezoekers worden met het Dokkumer Lokaaltje vanaf de Garnalenfabriek, waar geparkeerd kan worden, naar de Seedykstermerk gebracht. De museumhuisjes zijn op deze dag gesloten voor publiek.

Ook werden er tijdens de uitzending twee reportages afgespeeld met bijdragen van verslaggever Ben de Jager over een nieuw evenement dat 28 september in Dokkum zal worden gehouden. Namelijk een nachtcriterium en deze zal ’s avonds (gedeeltelijk in het duister) plaatsvinden buiten het centrum van Dokkum op een snel parcours zonder enig verkeersobstakel.

De tweede reportage ging over de openingstijden op de zondagen. Een aantal winkels in voornamelijk de regio Kollum is op zondags vanaf 10:00 uur in de ochtend geopend. Dit krijgt begrip, maar ook vraagtekens: “Gelikens foar elke ûndernimmer”. Echter is het volgens de Winkeltijdenwet toegestaan om op zondag pas om 12:00 uur de deuren te openen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Het Ziltepad, Lodenhelrun en Ervaringscafé in de WNS · Foto('s): RTV NOF | Taeke Kooistra
VIDEO: Het Ziltepad, Lodenhelrun en Ervaringscafé in de WNS · Foto('s): RTV NOF | Taeke Kooistra
VIDEO: Het Ziltepad, Lodenhelrun en Ervaringscafé in de WNS · Foto('s): RTV NOF | Taeke Kooistra
VIDEO: Het Ziltepad, Lodenhelrun en Ervaringscafé in de WNS · Foto('s): RTV NOF | Taeke Kooistra
  RTV NOF | Taeke Kooistra

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?