SURHUISTERVEEN – Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Om het belang van voorlezen extra in de schijnwerpers te zetten, vinden van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2025 De Nationale Voorleesdagen plaats. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Janneke Brakels een interactieve voorstelling gebaseerd op Rinus, het Prentenboek van het Jaar.
Tekst loopt door onder de video
Een belangrijk thema dit jaar tijdens De Nationale Voorleesdagen is de oproep om vaders en opa’s actiever te betrekken bij het voorlezen. Uit onderzoek blijkt dat zij over het algemeen minder vaak voorlezen dan moeders, terwijl hun manier van vertellen een waardevolle aanvulling kan zijn voor de taalontwikkeling van een kind. “Vaders hebben ook een voorbeeldfunctie. Ze leggen de klemtoon anders, hebben een andere intonatie en kiezen soms andere woorden. Daar leren kinderen weer andere dingen van dan wanneer hun moeder voorleest”, legt Sandra Visser uit, leesconsulent bij de bibliotheek in Surhuisterveen.
Peter Steffen Storm, vader van Ilse, is één van de vaders die al wel veel voorleest. Hij weet als geen ander hoe bijzonder het is om voor te lezen en vindt zo’n 1-op-1 momentje met zijn dochter heel fijn. “Sa bouwe je in bân op, it is machtich moai om efkes in momintsje tegearre op’e stoel te sitten, dan lêze we tegearre in boekje.” Hij merkt dat zijn dochter het ook erg fijn vindt als hij voorleest. Normaal gesproken wisselen hij en zijn partner elkaar af: de ene dag leest de moeder voor, de andere dag de vader. Maar de afgelopen dagen is het alleen Peter die de boekjes erbij pakt. “Faak seit se heitie foarlêze, dan bin ik wer oan beurt. Dan wikselje wy ek net, dan doch ik it en mem komt fansels wer in kear.”
Voor Brakels is het niet nieuw om kinderen en hun ouders te enthousiasmeren over (voor)lezen. “Doe’t Tomke 25 jier bestie doe bin ik begûn mei dizze foarstellingen te meitsjen en sa kaam ik by in soad ferskillende biblioteken del en mei ik no noch faak weromkomme om de bern mar ek de âlden te entûsjasmearjen oer lêzen én foarlêzen.” In haar voorstellingen worden peuters actief betrokken: ze mogen niet alleen luisteren, maar ook zingen, dansen en meedenken over het verhaal. Toch blijft het elke keer spannend. “Je witte net sa goed wat je ferwachtsje kinne. It is altyd mar ôfwachte oft der bern komme, hoefolle bern en as der bern komme, at se der wol sin oan hawwe”, zegt Janneke Brakels.