DOKKUM – Donderdagochtend gebeurde er iets bijzonders in de biologieklas van het Dockinga College. De leerlingen van havo 5 en vwo 6 kregen een les die hun boekkennis direct omzette in praktijkervaring: harten ontleden! Schapen- en varkensharten lagen klaar om ingesneden te worden, hoewel de leerlingen goed voorbereid waren, was het even schrikken toen de organen uit de emmer werden gehaald.
Volgens biologiedocent Gepke van der Wal is het erg belangrijk dat de leerlingen ook op deze manier les krijgen: “Yn in lesboek sjocht in hert der altyd kreas út mei twa kleuren, mar yn it echt is in hert gewoan ien kleur. Dat makket it sa weardefol om dit sels te ûnderfinen”, legt ze uit. Het was een vrijwillige activiteit, en dus een extraatje voor de examenkandidaten die zo bonuspunten konden verdienen. Voor de paar leerlingen die liever geen mes in het hart staken, was er een alternatieve opdracht.
Van de 60 examenleerlingen waren er slechts drie of vier die het liever niet deden. De rest ging enthousiast aan de slag en transformeerde de klas in een ware operatiekamer. Na het snijden kregen de leerlingen een college van hartchirurg Aanke Bijleveld van het Frisius MC in Leeuwarden: “Als je dokter wilt worden, dan is hartchirurgie een vak dat je tijdens de opleiding niet per se meekrijgt. Ik hoop dat de leerlingen er op deze manier iets van meekrijgen en wie weet dat als ze dokter willen worden, dat ze dan denken: ‘Ik heb ooit over hartchirurgie gehoord, dat is een mooi vak, dat wil ik ook doen!'”
En hoe vonden de leerlingen het zelf? De reacties waren enthousiast. “Ik had echt zin om naar school te gaan, dat heb ik niet vaak,” zegt één van de leerlingen. Maar niet iedereen was meteen overtuigd. “De medische wereld is niet echt mijn ding,” gaf een andere leerling eerlijk toe.