VIDEO: Hardlopen door Dokkum om geld op te halen voor hulp bij depressies · Foto('s): Iris Witzenburg, Omrop Fryslân
  Iris Witzenburg, Omrop Fryslân

VIDEO: Hardlopen door Dokkum om geld op te halen voor hulp bij depressies

dinsdag 18 januari 2022

DOKKUM – Twee sportschooleigenaren uit Dokkum zijn afgelopen maandag gaan hardlopen, om geld op te halen voor hulp bij depressies. In totaal honderd kilometer hardlopen om aandacht te vragen en geld op te halen voor mensen met een depressie. Dokkumer sportschooleigenaren Jan-Albert Noordstra en zijn zus Froukje Noordstra hebben ieder hun eigen beweegredenen om op deze maandag mee te doen aan de Blue Monday Run van Mind. Dat is een overkoepelende organisatie voor geestelijke gezondheidszorg.

Het idee om mee te doen aan de actie kwam van Jan-Albert. Hij werd in 2015 op 35-jarige leeftijd depressief. Froukje en Jan-Albert zijn eigenaren van sportschool FIT Dockum. Andere leden en coaches haakten al snel enthousiast aan bij de hardlooptocht. Het 21-koppige team heeft inmiddels bijna duizend euro ingezameld, vier keer zoveel als de insteek was.

Jongeren

De renners maken zich vooral zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. Jan-Albert: “Als je twaalf of vijftien jaar bent, is het triest, dat je dan al met een depressie kampt.”

Froukje merkt aan haar dochter dat het in deze coronatijd mentaal zwaar kan zijn: “We merkten dat ze wat somber werd.” Volgens Froukje zijn er door de coronamaatregelen steeds meer jonge mensen die met depressies te maken krijgen. Na Jan-Alberts depressie en burn-out duurde het ruim een jaar voordat hij naar eigen zeggen weer de oude was. Volgens hem is het belangrijk om de eigen grenzen goed te bewaken om je bewust te zijn van het gevaar van een depressie.

Ontspanning zoeken, erover praten en bewegen kan helpen bij het herstel. Zo begon Jan-Albert met sporten en richtte hij een sportschool op. Bij de sportschool ziet hij vaak mensen met mentale klachten. Met het opgehaalde geld wil Mind de drempel om hulp te zoeken voor jongeren lager maken. Zo willen ze meer gerichte informatie geven, een toegankelijk telefoonnummer en de mogelijkheid bieden iedereen in Nederland te helpen. “Het is een mooi gevoel te merken dat veel mensen zich hiervoor samen willen inspannen”, zegt Froukje.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?