VIDEO: Hallumer behandelmethode helpt patiënten met post-COVID · Foto('s): Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
  Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

VIDEO: Hallumer behandelmethode helpt patiënten met post-COVID

donderdag 02 maart 2023

HALLUM – Een in Hallum bedachte behandelmethode met de naam Epiphora kan mogelijk patiënten met post-COVID helpen. Het gaat om een behandeling waarbij bij mensen met behulp van onder andere oefeningen weer een goede bloedstroom op gang komt naar de hersenen. 

Hans Timmerman uit Hallum is een van de grondleggers van de behandelmethode, zo schrijft Omrop Fryslân. Hij houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar onder andere chronische pijnklachten en chronische vermoeidheid. Timmerman ontdekte dat daar vaak acht specifieke klachten bij horen. “Ik heb duizenden patiënten gezien. Zo kon ik samen met reumatologen de Epiphora-methode ontwikkelen.”

Cirkel van Willis

Toen bleek dat mensen met post-COVID dezelfde soort klachten hebben, werd hem duidelijk dat het ook die patiëntengroep mogelijk kon helpen. “Je hersens krijgen bloed via de halsslagaders. Dan is er een verbinding tussen het voorste en achterste deel van de hersens.”

Dat wordt de cirkel van Willis genoemd, zegt Timmermans. “Als je een probleem hebt met één van de nekslagaders, dan pompt de cirkel bij. Alleen werkt die cirkel niet bij iedereen even goed. Dat zijn de mensen die baat hebben bij de behandeling.” Wat Timmerman en andere therapeuten doen, is het vrijmaken van de banen. Het bloed kan dan weer makkelijker omhoog waardoor de hersenen meer zuurstof krijgen en klachten verdwijnen.

Het leven gaat van een 2 naar een 7

Het werkt, zegt Nicole Beerda, die in behandeling is. “Ja, echt. Het gaat steeds een beetje beter. Ik gaf mijn leven voor de behandeling een 2 à 3. Nu we onderweg zijn zit ik al op een 6 à 7.”
Beerda komt uit Assen en werkte als onderwijsassistent. Daarnaast deed zij de pabo om zelf ook voor de klas te mogen staan. “Ik bruiste van de energie. Het kon niet op. Nu is alles al snel teveel. Ik heb last van overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, licht.”

Foar Nicole Beerda is it in earste stap nei genêzing. “Ik kan noch niet alles wat ik zou kunnen. De eerste behandelingen zijn zwaar. Dan is je lichaam van slag. Maar iedere keer als ik oefen gaat mijn hoofdpijn weg, verdwijnt de mist. Ik kan beter tegen licht en geluid en heb nu na acht weken al meer energie. Ik slaap ook beter, zonder hulpmiddelen. Het zijn stapjes.”

Geen wondermiddel

Timmerman geeft wel aan dat het geen wondermiddel is dat bij iedereen werkt. “Het is geen geneeskunde, het is een methode die je kunt gebruiken. Bij heel erg veel mensen kan het wel het verschil maken tussen wel en niet herstellen.”

Kinderboek

Post-COVID heeft grote impact gehad op Beerda en haar gezin. Met name op haar kinderen: “Mijn gezin heeft er ook last van. Vooral mijn zoon. Hij heeft veel verdriet en op school kan hij zich niet altijd goed concentreren. Je hele gezin heeft eigenlijk post-COVID.”

Ze heeft daarom contact gezocht met een kinderboekenschrijver en haar verhaal opgetekend. Juist om andere gezinnen te helpen en duidelijk te maken wat de ziekte eigenlijk betekent.
Haar zoon heeft de illustraties gemaakt. “Dat werkte heel erg goed. Kinderen kunnen achterin het boek ook zelf tekenen om zo hun gevoelens te uiten.” Voor de zoon van Nicole heeft het goed gewerkt. Het gaat nu weer goed met hem.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Hallumer behandelmethode helpt patiënten met post-COVID · Foto('s): Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
VIDEO: Hallumer behandelmethode helpt patiënten met post-COVID · Foto('s): Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
  Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?