VIDEO: ‘Goudjakhals lijkt zich te vestigen in Lauwersmeergebied’ · Foto('s): Wiki Commons, Prabukumar84
  Wiki Commons, Prabukumar84

VIDEO: ‘Goudjakhals lijkt zich te vestigen in Lauwersmeergebied’

vrijdag 14 april 2023

LAUWERSOOG – De goudjakhals is de afgelopen week veel in het nieuws. Sinds de -nog onbevestigde- aanvallen op schapen en lammetjes op de zeedijk bij Lauwersoog is het dier gesprek van de dag. Maar het is absoluut niet zeker, of de schapen zijn aangevallen door een goudjakhals. Dat kan ook een hond, vos of wolf zijn geweest. Al is die laatste het meest onwaarschijnlijk in dit rijtje. 

Goudjakhals is inmiddels zes keer ‘officieel’ gesignaleerd

De goudjakhals is inmiddels zes keer ‘officieel’ gesignaleerd, zo laat Glenn Lelieveld, coördinator bij het Wolvenmeldpunt, weten aan RTV NOF. “Het gaat om drie aanvallen op schapen, waaruit DNA is gebleken dat de goudjakhals de dader was. Ook is het dier drie keer gezien in het Noordoost van Fryslân tijdens een zogenoemde zichtwaarneming.” Op wildcamerabeelden is de goudjakhals inmiddels ook gespot in het Lauwersmeergebied, aan de Friese kant.”

Glenn Lelieveld in gesprek met verslaggever Ben de Jager

Schapen en lammeren op de zeedijk

De dieren die zijn aangevallen op de zeedijk, kunnen evengoed prooi zijn geweest van een hond, of vos. “De bijtwonden overlappen dusdanig veel met zowel vos als hond, dat het totaal niet te zeggen is, dat dit wel een goudjakhals moet zijn geweest”, vult Lelieveld aan. Een onafhankelijk taxateur heeft de schade inmiddels opgenomen, ergens in mei worden daarvan de uitslagen verwacht.

Goudjakhals lijkt zich te vestigen in Lauwersmeergebied

De goudjakhals -in Duitsland beter bekend als rietwolf-, lijkt zich te vestigen in het Lauwersmeergebied. Het dier is daar al sinds november 2022 aanwezig, zo blijkt uit de wildcamerabeelden. “Ik vind het wel spannend worden, van wat doet deze goudjakhals daar ten westen van het Lauwersmeergebied? Gaat hij zich daar vestigen of niet? Daar lijkt het wel op”, aldus Lelieveld.

Mensen hoeven in principe niet bang te zijn voor het dier. Ook zorgen maken hoeft niet. “Het is vooral een muizeneter. De goudjakhals is natuurlijk wel een roofdier, maar een veel kleinere soort dan bijvoorbeeld de wolf. Half zo groot, de goudjakhals kan gewoon nog onder de wolf doorlopen, zo klein.” De vos is wel bang voor de goudjakhals en wordt ook gedood.

In onderstaande video het verschil tussen de goudjakhals (dier 1) en vos (dier 2) 

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?