VIDEO: Gemeente is klaar voor alle scenario’s bij Pride Kollum: “Wij gaan uit van een feestelijke dag” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Gemeente is klaar voor alle scenario’s bij Pride Kollum: “Wij gaan uit van een feestelijke dag”

vrijdag 14 juli 2023

KOLLUM – De gemeente Noardeast-Fryslân is zaterdag op alle scenario’s voorbereid bij de Pride in Kollum. Dat zegt burgemeester Johannes Kramer, die ervan uitgaat dat het een feestelijk gebeuren zal worden: “Ik ken Kollum als een open en tolerant dorp.”

De organisatie van de Pride in het dorp valt volgens de burgemeester onder het demonstratierecht. “Dat is een heel belangrijk recht in ons land. Daarom zullen we er alles aan doen om het door te laten gaan. Je mag daar natuurlijk ook anders over denken, maar je mag een ander daardoor niet in de weg zitten.”

Regenboogbankje beklad

Eerder deze week werd er nog een regenboogbank beklad in het dorp. “Het is heel verdrietig dat een eenling ons prachtige bankje moet bekladden”, zegt de burgemeester daarover. “Ik ken Kollum als een open en tolerant dorp, dus ik ga ervan uit dat het grootste deel van de Kollummers hier niets van moet hebben.”

Bij discriminatiemeldpunt Tûmba kwamen de berichten over het bankje ook binnen. “Maar het bankje was sneller schoongemaakt dan dat het beklad was”, zegt directeur Mirka Antolovic. Ze wil in gesprek met de mensen die zoiets doen. “Alleen zo kom je erachter wat deze mensen beweegt. Het mag best dat je iets niet wil accepteren, maar wees je er dan ook van bewust wat dat voor de ander betekent. Ik ben bang dat dat laatste niet altijd even helder is bij de vernielende partij.”

#Jijhoorterbij

Antolovic heeft vrijdagochtend overleg gehad met plaatselijk belang in Kollum. De afspraak is dat zij morgen in het dorp de hashtag #jijhoorterbij laten zien op de straten in het dorp. “Die hashtag hebben wij een paar jaar geleden in het leven geroepen om verbinding te maken”, leit se út.

“Wij zijn geen belangenorganisatie, maar wij proberen bruggen te bouwen. Of je nou dik, dun, zwart, wit, klein of groot bent, je hoort erbij in onze maatschappij.”

Tegendemonstratie

Zowel Kramer als Antolovic hoopt dat de Pride in Kollum niet wordt verpest door tegendemonstraties of rellen. “Ik hoop dat iedereen die op nieuws over ongeregeldheden in Fryslân zit te wachten er morgen gekleurd opstaat. Dat Fryslân een prachtige provincie is waar iedereen erbij hoort”, zo zegt de directeur van Tûmba.

De burgemeester sluit zich daarbij aan. “We houden natuurlijk alle social media in de gaten. Samen met de politie en het openbaar ministerie bereiden wij ons op alle mogelijke scenario’s voor. We zijn overal klaar voor. Maar nogmaals, ik ga ervan uit dat het een feestelijke dag wordt.” De gemeente Noardeast-Fryslân heeft op 11-7 een melding van Willibrordus van der Weide voor een tegendemonstratie gekregen, hij zegt dat hij ondanks de gelezen bevestiging verder niks van de gemeente heeft gehoord.

 

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?