VIDEO: Gemeente doet aangifte tegen beklad regenboogbankje · Foto('s): Sake Beerstra | RTV NOF
  Sake Beerstra | RTV NOF

VIDEO: Gemeente doet aangifte tegen beklad regenboogbankje

vrijdag 19 mei 2023

KOLLUM – Het woensdag geplaatste regenboogbankje aan het Nieuwpad in Kollum, nabij het Kindcentrum, is vermoedelijk afgelopen donderdag beklad met zwarte verf. Ook staan er verschillende leuzen rondom het bankje gekalkt, waaronder ‘Gay = niet OK’.

Wethouder Rebecca Slijver is verbijsterd. “Het maakt me verdrietig en boos tegelijk. Vernielingen aan gemeenschapseigendommen zijn nooit acceptabel, maar het bekladden van dit bankje doet ons als gemeente extra pijn.”

De gemeente Noardeast-Fryslân is sinds oktober vorig jaar officieel een regenbooggemeente. Gemeentes die dat zijn, maken beleid voor de acceptatie van mensen in de LHBTI-gemeenschap. Als onderdeel daarvan staan er in Dokkum bijvoorbeeld twee regenboogbankjes en sinds woensdag dus ook eentje in Kollum.

Slijver: “Het bankje is geplaatst om te laten zien dat wij een veilige en gastvrije gemeente zijn, voor al onze inwoners en bezoekers. Dit vandalisme kan ervoor zorgen dat mensen terug de kast in gaan.”

Meer geweld

De onthulling van het bankje in Kollum werd woensdag al bewust sober gehouden. “Dat hebben we in overleg met de regenboogwerkgroep van de gemeente besloten, want anders ervaren ze nog meer geweld. Eerder zijn er al regenboogvlaggen gestolen bijvoorbeeld. En bij mensen uit de werkgroep worden gevulde condooms in de brievenbus gedaan.”

Eerder deze week zijn ook de twee bankjes in Dokkum al zwart geverfd. Het stopt de gemeente niet om voor LHBTI-acceptatie te blijven strijden. “We gaan door met wat we doen, dat is nodig.” Deze zijn inmiddels al weer schoongemaakt.

Op straat in Kollum wordt geschokt gereageerd op de bekladding van het regenboogbankje. “Fyn ik gewoan belaglik. Minsken moat fan in oar syn spul ôfbliuwe mei hun hannen. Slacht hielendal nergens op. Lit dat gewurde.” Een ander geeft aan “Het is ontzettend jammer. Schandalig ik las het op jullie website (red. RTV NOF). Ik schrok ervan. Ik dacht het zal toch niet in Kollum mogelijk wezen, maar helaas is dat wel het geval. Dat is ontzettend jammer. In Dokkum staat er één en nu in Kollum. Een ontzettend mooi initiatief.”

De gemeente gaat aangifte doen. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor het vandalisme. Slijver hoopt dat de politie daarachter kan komen en dat er camerabeelden zijn.

De technische dienst gaat het Kollumer bankje komende week schoonmaken.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Gemeente doet aangifte tegen beklad regenboogbankje · Foto('s): Sake Beerstra | RTV NOF
VIDEO: Gemeente doet aangifte tegen beklad regenboogbankje · Foto('s): Sake Beerstra | RTV NOF
  Sake Beerstra | RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?