ALDWALD – Als ze over haar geiten praat, krijgt Doetie Trinks uit Aldwâld meteen een grote lach op haar gezicht. Maar achter die lach zit veel frustratie en verdriet. Ze moet een groot deel van haar geiten wegdoen, omdat ze de vergunning niet rond kan krijgen. De gemeente Noardeast-Fryslân en de provincie kunnen haar vanwege de stikstofregels niet een definitieve vergunning voor haar bedrijf geven schrijft Omrop Fryslân.
75 Toggenburger geiten huppelen er rond op de boerderij en in het land. Maar die 75, dat waren er eerst 85. Trinks voelde zich gedwongen om er 10 naar de slachter te brengen, omdat er dwangsommen boven haar hoofd hingen. “Ik ben verantwoordelijk voor die dieren en ik heb het idee dat ik ze heb verraden”, vertelt ze met tranen in haar ogen. Maar met die 10 geiten is ze er nog niet. Als ze wil dat haar bedrijf blijft bestaan, moet ze het totaal aantal terugbrengen naar 15.
Ze verhuisde zo’n twee jaar geleden van Jubbega naar Aldwâld, omdat ze het land waarop ze haar geiten hield niet langer kon pachten. Ze moest bijna stoppen met haar bedrijf, maar vond uiteindelijk een nieuwe plek in Aldwâld. Daar kon ze voor 25.000 euro stikstofruimte kopen van een boer in de buurt. Toch is de toekomst van Trinks en haar geiten nog steeds onzeker: “De vergunning ligt klaar. Maar de provincie mag niets doen met stikstof, omdat het allemaal bevroren is. Daarom ben ik nu eigenlijk illegaal bezig.”
Trinks doet er van alles aan om haar geitenboerderij zo geit- en milieuvriendelijk te maken. Zo heeft ze kruidenrijk land van tien hectare, waarop de geiten vrij kunnen rondlopen en grazen. Ze gebruikt geen kunstmest en van de rauwe geitenmelk maakt ze, met de hand, kaas. Het stremsel daarvoor komt ook van haar eigen geiten. “Het hele verhaal is zo krom als wat. We worden niet beloond voor wat we doen, maar gestraft. Het moet hier kunnen, het zou hier moeten kunnen.” De regels die gemaakt zijn voor de stikstof, zijn volgens haar niet gericht op kleine ambachtelijke bedrijven. Daarom is er volgens Trinks meer maatwerk nodig: “Ik zou willen dat er ruimte komt voor dit soort bedrijven.”
“Als provincie zien wij de problemen waartegen een bedrijf als Doetie’s geiten tegenaan loopt. Voor het onderdeel natuur proberen wij waar mogelijk mee te denken in een oplossing voor de vergunningverlening, bijvoorbeeld door mee te denken in de extra onderbouwing(en) van de aanvraag, waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan het treffen van emissie reducerende maatregelen zoals extra beweiding.” Volgens haar moet haar stikstofuitstoot gemeten worden, omdat niet zeker is of ze echt meer uitstoot dan dat haar kruidenrijke grond opneemt. “Eigenlijk zou ik niet eens stikstofruimte hoeven aankopen, omdat het niet eens zeker is of ik het wel uitstoot.”