DOKKUM – Hackers weten ook veel Friese sociale mediagebruikers te vinden. Dat zegt digitale wijkagent van Noardeast-Fryslân Femme Haakma. Winkeleigenaar Riemy Streekstra werd slachtoffer van phishing en raakte haar bedrijfsaccount met 15.000 volgers kwijt.
“Ik waard moarns wekker en krige in melding dat ik yn in oar lân ynlogd hie op myn Instagram-account”, zegt Streekstra. “Doe tocht ik al: oh oh, dit is net goed.”
Relatief simpele trucjes van oplichters zijn nog steeds genoeg om accounts op bijvoorbeeld Instagram en Facebook over te nemen, ondanks maatregelen van die platforms om hackers tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Tekst loopt door onder de video:
De winkeleigenaar Riemy Streekstra kreeg een melding om het wachtwoord te veranderen van haar Instagram-account van haar winkel in Dokkum. Maar dat waren dus de hackers, en zo namen ze het account over en veranderden ze alle contactgegevens.
De hacker appte domweg: in ruil voor geld krijg je je account terug. “Ik ha se alle dagen wol appt mei: wêrom dogge je dit? Ik haw hjir sa hurd foar wurke? Mar dat makke harren neat út fansels.” Er zat niets anders op voor Streekstra. Ze heeft inmiddels een nieuw account aangemaakt waar op staat ‘New account, old account is hacked’.
Hacken komt vooral voor wanneer mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken. Daarom is het verstandig om steeds een ander wachtwoord in te stellen, zegt Haakma. Een tweestapsverificatie is een mogelijkheid om het Instagram-of Facebook-account nog beter te beveiligen.
Ook zegt de wijkagent nadrukkelijk dat je phishingsites kan herkennen: “Let benammen ek op as je wat winne of diele moatte. As je dan ynlogge moatte mei je social media-akkount. Wit dan dat dy gegevens ek by in oar telâne komme kinne.”