DOKKUM – Woensdagochtend veranderde het klaslokaal voor de leerlingen van havo 4 aan het Dalton College in Dokkum in een spannende ontdekkingsreis door de tijd. In plaats van de gebruikelijke geschiedenisles stond er een spreker voor de klas om hen mee te nemen op een reis door het beroep van archeologie. Deze speciale gastles werd gegeven door Isaac Kleijn, een gepassioneerde archeologie student.
De gastles was onderdeel van een praktische opdracht genaamd ‘Geschiedenis moet je (aan)raken’, waarbij het doel is om de leerlingen een dieper begrip te geven van zowel de mondiale als regionale geschiedenis, van de prehistorie tot en met de middeleeuwen.
Tijdens de gastles kregen de leerlingen niet alleen uitleg over archeologie, maar ze werden ook uitgedaagd met interessante opdrachten. Zo moesten ze allemaal oude mobiele telefoons van de oudste tot nieuwste versie uitzoeken, ook moesten ze dit uitzoeken met honderden jaren oude speerpunten. “Ik fyn it wol hiel nijsgjirrich, fyn it hiel aardich hoe ’t Isaac de les jout,” vertelt een Leerling van Havo 4.
Isaac Kleijn, die graag zijn passie voor archeologie deelt, is van plan om in de toekomst meer gastlessen te geven. “Het is voor mij de eerste keer dat ik een gastles geef, maar ben zeker van plan dit in de toekomst nog vaker te gaan doen,” zei hij. Isaac zit nu in het tweede jaar van zijn studie archeologie.”Ik vond het vak geschiedenis op de middelbare school al heel leuk en ik wilde wel iets meer praktisch doen. Archeologie is de perfecte combinatie van buiten werken en onderzoek doen van het verleden.”
Na deze inspirerende gastles hebben de leerlingen de komende maand verschillende mogelijkheden om hun praktische opdracht af te ronden. Ze kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan historisch bodemonderzoek met metaaldetectoren, historische voorwerpen zoals een fibula of een mantelspeld maken, of een bezoek brengen aan het Instituut Archeologie in Groningen. “Wy fine it as skoalle wichtich om by ferskate fakken minsken fan bûtenôf te heljen, om wat mear de ‘feelings’ foar de bern te creëren.” Aldus Peter van der Meij.