DE WESTEREEN – Bewoners van een tiental huizen in De Westereen kampen met grote frustratie door aanhoudende problemen bij een renovatieproject van Thús Wonen. Het project, dat in januari moest beginnen en vóór de bouwvak klaar had moeten zijn, is maanden vertraagd. Bewoners melden schade aan eigendommen, slecht uitgevoerd werk en gebrekkige communicatie.
Tekst loopt door onder de video
Thús Wonen investeert momenteel fors in de verduurzaming en verbetering van haar ongeveer 6400 woningen, waaronder die aan de Yndustriewei, Putterstrjitte en Blokmiesstrjitte in De Westereen. Na een verzoek van bewoners in 2022 om hun woningen energiezuiniger te maken, kregen de 55 woningen in deze wijk voorrang voor renovatie in 2024. De werkzaamheden omvatten onder andere dak- en kozijnvervanging, de installatie van een WTW-ventilatiesysteem en zonnepanelen, zonder huurverhoging (behalve voor zonnepanelen).
Het huis van Monica de Boer, een bewoonster van de Postdostrjitte, werd door de werklieden gebruikt als ‘pauzeplek en doorgangswoning’, terwijl zijzelf tijdelijk in een andere woning in Kollum verbleef vanwege haar honden: “Myn hûs waard gewoan brûkt as kantine, dat is yntusken algemien bekend hjir yn ‘e buert, sûnder dat ik der doetiids wat fan wist”, zegt ze verontwaardigd. Bewoners klagen ook over slechte communicatie vanuit Thús Wonen. “Wy wurde fan it kastke nei de muorre stjoerd,” zegt een bewoonster die al maanden wacht op oplossingen. Ook is er onvrede over de inzet van onervaren vakmensen. “Dit gaat zo niet goed komen,” waarschuwde een timmerman die aan het project werkte.
In een poging de gemoederen te bedaren, deelde Thús Wonen mandjes met etenswaren uit aan de getroffen bewoners met daarin een kaartje waar op stond ‘Bedankt!’. “Se tinke blykber dat se ús ôfkeapje kinne mei in mand fol iten, wylst wy alle dagen yn de rotsoai sitte. Ik wit net wêr’t se my foar betankje wolle, ik kin harren yn elk gefal nearne foar betankje” aldus een teleurgestelde bewoner.
RTV NOF heeft de woningcorporatie gevraagd naar hun reactie op de klachten. In een uitgebreide schriftelijke reactie stellen zij: “De werkzaamheden hebben een grote impact op de bewoners, wat wij jammer vinden. We betreuren het dat er meer opleverpunten zijn dan normaal en dat er schades zijn ontstaan. Onze intentie is altijd om deze samen met de bewoner en aannemer op te lossen. In sommige gevallen is een onafhankelijke schade-expert ingezet. Het uitvoeren van al deze werkzaamheden is zeker een belasting geweest voor de bewoners. En daar hebben we alle begrip voor, maar overlast is niet helemaal te voorkomen”.
Thús Wonen gaat het project samen met aannemer SW evalueren om verbeteringen door te voeren. De corporatie en de aannemer boden bewoners diverse voorzieningen tijdens de renovatie, waaronder een rustwoning en logeerwoningen. Daarnaast waren er wekelijkse inloopspreekuren en stonden twee woonconsulenten klaar als aanspreekpunt voor vragen en klachten. Gedurende het project werden bewoners via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de voortgang, aldus de woningcorporatie.
Momenteel wordt er hard gewerkt aan de opleverpunten en schades van de woningen om deze uit te voeren of te herstellen, zo besluit Thús Wonen in de schriftelijke reactie. “Dit betreft altijd maatwerk en met de aannemer is afgesproken dat alle opleverpunten 1 november klaar zijn. Mocht het zo zijn dat er punten zijn die bewoners nog niet doorgegeven hebben aan de aannemer dan kunnen deze alsnog gemeld worden aan de woonconsulenten. Bewoners hebben deze contactgegevens en samen wordt er gekeken naar een oplossing”.
Wilt u uw verhaal delen of loopt u tegen vergelijkbare problemen aan? Neem dan contact op via nieuws@rtvnof.nl of een WhatsApp aan 0511-441202.