BURDAARD – Yvonne Visser uit Burdaard maakte een Fries kostuum voor een fotoproject van een Zeeuwse fotograaf. Het gaat om bijzondere kleding, gemaakt van gerecyclede PET-flessen en in heel bijzondere kleuren. Visser begon in oktober met het project ‘Klederdracht van de Toekomst’. Het Friese kostuum, gebaseerd op de klederdracht van de jaren 1860, is nu af.
“Het was wel een moeilijke stof hoor”, geeft Visser toe. “Normaal gesproken werken we met natuurlijke stoffen zoals zijde of katoen. Maar dit is wel heel anders. Het wilde niet heel mooi naaien, maar is wel gelukt. Ik heb met kunst- en vliegwerk sommige dingen moeten oplossen.”
Het idee van fotograaf Rem van den Bosch is om 34 verschillende soorten klederdracht uit heel Nederland op een moderne wijze na te maken en te fotograferen.
Tekst loopt door onder de video
“Het enige verschil is dat we de stoffen inwisselen. De stoffen maken we zelf en worden bedrukt. Het motief staat voor een gebied, een gedachte waar op een positieve manier een link zit naar bijvoorbeeld thema’s als duurzaamheid of omgang met elkaar”, zegt Van den Bosch. Van alle kostuums worden foto’s gemaakt, die gebruikt worden voor educatieve programma’s en tentoonstellingen. Het idee is dat er niet met het vingertje wordt gewezen om te zeggen wat mensen anders moeten doen, maar dat er op een positieve manier alternatieven worden getoond.
Op dit kostuum zijn de Friese pompeblêden afgebeeld, maar ook net weer wat anders. “Anders had het wel heel erg op onze Friese vlag geleken, dat wilden we ook niet. Qua kleur is dit prachtig geworden”, zegt Visser. Helemaal speciaal is de groene muts, er is voor zover Visser weet nog nooit een exemplaar in het groen gebreid. Afgezien van de materialen en kleuren vindt fotograaf Van den Bosch het belangrijk om de originele kleding zo exact mogelijk na te laten maken.
Het project is geen simpele opgave. Voor alle 34 kostuums moet een maker te vinden zijn, het moet op maat van het model worden gemaakt en daarna moet op verschillende locaties foto’s worden genomen. “Yvonne heeft dit helemaal in de vingers, maar we komen ook op plekken waar bijvoorbeeld nog maar één iemand van negentig de kennis heeft om dit te maken. En dan heeft ze toevallig ook nog reuma. Dus dan heb je heel veel hulp nodig”, zegt Van den Bosch.
“In iedere dracht zit een stukje passie, een stukje geschiedenis, en een stukje vakmanschap en enthousiasme. Dat is er vandaag voor mij helemaal uitgekomen.”