KOLLUMERSWEACH – Project Geldwijs Fryslân is opgezet voor vrouwen om kennis en vaardigheden over financiële zaken mee te geven. Volgens initiatiefnemer Adine Faber-Versluis is het juist voor hen belangrijk om bewust bezig te zijn met alles omtrent geldzaken.
Adine start daarom allereerst met een onderzoek in de vorm van een enquête om te zien hoe geldwijs vrouwen uit de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel zijn. Dit project is het begin van verbrede kennis en vaardigheden om op de juiste manier met geld om te gaan. “Als je kijkt naar de geschiedenis, dan hebben vrouwen een achterstand als het gaat om geldzaken. Eigenlijk werd alles geregeld door de man. Dat is iets wat je nog steeds ziet. In Nederland verdienen vrouwen 38 procent minder dan mannen. In vergelijking met de loonkloof van heel Europa, staat Nederland juist weer onderaan de lijst. Dat geeft wel aan hoe slecht de verhoudingen hier zijn”, aldus Adine.
Volgens Adine heeft het verhaal over het gebrek van deze kennis en vaardigheden twee kanten. Enerzijds is het zo gelopen en anderzijds pakken vrouwen het niet op omdat ze het te ingewikkeld vinden. “Geld hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar zo wordt het wel vaak gebracht. Het is niet meer voor iedereen toegankelijk. Als die kennis en vaardigheden er niet zijn, dan blijft dit zo doorgaan. Als jij het al niet weet, hoe geef je dat dan bijvoorbeeld door aan je kinderen? Kinderen krijgen het mee vanuit huis en school, maar daar hebben ze ‘de week van het geld’ één keer in het jaar. Dat zet natuurlijk ook geen zoden aan de dijk.”
Het uiteindelijk doel van Project Geldwijs Fryslân is om verandering te creëren op het gebied van financiële hulp, zodat vrouwen meer duidelijkheid krijgen over hoe geld werkt en hoe ze daarmee om moeten gaan. “Voor mij persoonlijk dook ik altijd al in de papieren als het ging om economische zaken. Toch zijn er genoeg die dat niet doen. Daarmee zeg ik niet dat vrouwen het niet kunnen. Sterker nog: ik denk zelfs dat vrouwen beter met geld om kunnen gaan, omdat ze veel meer kijken naar eventuele gevolgen. De systemen zijn er alleen nog niet opgericht. Bewustzijn creëren is daarom in mijn ogen een belangrijk doel met dit project.”
Op basis van de ingevulde enquêtes kijkt Adine waar de behoefte ligt. Dit is de eerste stap naar hopelijk een succesvol en behulpzaam traject waarin vrouwen een betere visie krijgen op financiële zaken. “Natuurlijk wil ik daarna fysiek het gesprek aangaan. Daarbij gaat het niet alleen om vrouwen die krap bij kas zitten. Het is juist ook voor diegene die in haar ogen alles op een rijtje heeft. Ondanks dat je alles goed voor elkaar hebt, kun je ook in de shit komen.” Het is voor Adine belangrijk om een goed beeld af te geven om uiteindelijk passende oplossingen te vinden. Daarbij kijkt ze naar verschillende vormen van advies, de inhoud op basis van dit advies en in welke situatie diegene zich bevindt. Op basis van die gegevens kan er gekeken worden naar welke externe partijen er eventueel mee kunnen helpen om aan de behoefte van de desbetreffende persoon te voldoen.
Wil je de enquête invullen? Klink dan op deze link.