VIDEO: Financiële problemen leiden tot sluiting De Eettuin: “It koe net oars” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Financiële problemen leiden tot sluiting De Eettuin: “It koe net oars”

dinsdag 17 september 2024

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen zag zich genoodzaakt eenzijdig het contract met de uitbater van de Eettuin in Buitenpost te beëindigen nadat deze niet voldeed aan de contractuele verplichtingen, legt wethouder Lea van der Tuin uit aan RTV NOF: “D’r is op dit stuit gjin oare oplossing. Der is gjin finansjeel perspektyf foar de takomst, dus moatte wy ek goed neitinke en betinke en hawwe wy besletten de oerienkomst op te sizzen.” Door het besluit moest de pachter van de Eettuin per direct de deuren sluiten. De gemeente geeft aan dat verdere samenwerking met de exploitant niet haalbaar is vanwege het ontbreken van toekomstperspectief. Zo was er sprake van een grote huurachterstand, die niet werd betaald. Na het versturen van diverse herinneringen werd de Eettuin begin augustus door de gemeente in gebreke gesteld.

Tekst loopt door onder de video

 

Teleurstelling bij pachter

Bij uitbater Jairo Martinus kwam het nieuws van het beëindigen van het contract als een verrassing: “Ik heb gevraagd om een gesprek om op die manier tot een oplossing te kunnen komen. Ik kreeg terug dat er contact met mij zou worden opgenomen en vervolgens krijg ik het nieuws dat er een ontzegging komt op het contract.” Dit gebeurde volgens de gemeente afgelopen vrijdag in een gesprek.

De Eettuin, gelegen bij de grootste botanische tuin van Fryslân en het IJstijdenmuseum, kwam recent in opspraak door de grote financiële problemen die de horecagelegenheid had. Eén van de personeelsleden wordt door collega’s beschuldigd van fraude. De man, die verantwoordelijk was voor de financiën, zou tienduizenden euro’s hebben verduisterd. Personeelsleden begonnen een crowdfunding (die 460 euro opleverde) en werkten door zonder loon te krijgen.

Op 8 maart tekenden Jairo Martinus en zijn zakenpartner (in een VOF) een aanbestedingsovereenkomst met de gemeente. De naam van de bedrijfsleider was op dat moment al bekend bij de gemeente Achtkarspelen. Bij het verlenen van de horecavergunning werd deze echter alleen op naam van Martinus (via een eenmanszaak) gezet. “Nei oanlieding fan de hoarekafergunning is der sa as we dat by elkenien dogge in check dien, ek de namme”. “Dy oerienkomst mei de VOF is doe uteinlik trochset nei de ienmanssaak mei de selde rjochten en plichten as de earste oerienkomst”, verklaard wethouder Lea van der Tuin.

Eind mei ging de pachter los met de horeca. Al gauw kwamen er meldingen van medewerkers die geen salaris ontvingen. Ondanks herhaalde beloftes van verbetering door de pachter en bedrijfsleider, werd er geen oplossing gevonden. Daarnaast ontstonden er bij de opstart al betalingsachterstanden bij leveranciers, en was men niet in staat om voor alle medewerkers van de Eettuin een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Toekomst

Dat er ondanks eerdere signalen in het voorjaar niet eerder werd ingegrepen, is volgens Van der Tuin te verklaren. “Der moat wol reden weze en it moat kinne, en natuerlik ha der ferskate gesprekken plakfûn.” Over de invulling van de horecagelegenheid in de toekomst is nu nog weinig te zeggen. De gemeente geeft aan gratis koffie en thee te schenken aan de bezoekers van het museum of de botanische tuin. Op 12 oktober vindt de Oogstdag plaats, waarbij de gemeente Achtkarspelen in een horecapunt zal voorzien.

“Ik tink dat it echt skande is foar elkenien dy’t belutsen is by dizze saak. Ik leau yn de takomst fan De Kruidhof en alles wat dêrby heart, ek it museum en in horeca”. “We gean no restich sjen hoe fierder en wat we dogge”, besluit de wethouder haar toelichting op de crisis rondom de Eettuin.

Auteur: Isa Visser | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?