FEANWALDEN – De Actiegroep behoud het Coulisselandschap Veenwouden maakt zich zorgen over hun historische gebied. Eerder deze zomer had een boer een vergunning aangevraagd om op De Hoek bij zijn perceel elzen te kappen. De onvolledige vergunning werd door de wethouder Wiersma afgewezen en later door de boer zelf ingetrokken. Vervolgens werd er rond het perceel alsnog een boom gekapt.
Op dit moment is er door wethouder Wiersma een vergunning verleend voor de aanleg van twee dammen van 10 meter in 2 sloten en het kappen van de benodigde bomen. De actiegroep is in bezwaar gegaan. ,,Wij zijn als actiegroep toch nog erg bezorgd over wat er met ons land gebeurd”, zegt Hette Blanksma. De groep heeft bezwaar getekend tegen een nieuw pad wat tien meter breed wordt: ,,Waarom zou je 10 meter dam aanleggen terwijl je dan veel meer kapot maakt dan in verhouding nodig is? Dit pad zou door een middeleeuws kerkenpad komen, en er zouden aantal dingen moeten worden weggehaald onder andere bomen en dammen”, zegt Blanksma. Dit bezwaar zal worden behandeld op 22 oktober en eind deze week eindigt voor de boer de wachttermijn. De bestuursrechtelijke weg is daarmee uitgesloten.
In een brief aan het college doen zij een beroep op de wethouder om de privaatrechtelijke weg te bewandelen. In gesprek met wethouder Gerben Wiersma ontstond zijn plan om met de boer te bespreken of er een compromis mogelijk is met een dam van 3 meter en een goed herinrichtingsplan. Dat laatste is wettelijk vereist, maar ontbreekt in de aanvraag. En dus ook in het vergunde. De bezwaarmakers zijn van mening dat de gemeente bij het beoordelen van de aanvraag op grond hiervan de vergunning (nog) niet had mogen verlenen.
Mocht de wethouder er met dit compromis niet met de boer uitkomen dan wil de actiegroep dat de gemeente als eigenaar van het pad eigen eisen aan de boer gaat stellen. Ook deden zij een beroep op wethouder Wiersma om deze zaak in hun overleg eerder vandaag te bespreken om extra en onherstelbare “landschapspijn” te voorkomen.
De omgevingswet van 2021 zou volgens Blanksma een goede oplossing zijn voor dit soort zaken. Er is nu veel onduidelijkheid: ,, Nu is het lastig. De ambtenaar die zegt je mag een dam van 10 meter leggen doet wat mag, dan komen wij in het verweer. Ambtenaren voelen dan wel met ons mee, het is beschermd gebied. Maar nergens staat een goede definitie van wat beschermd is”.
UPDATE: Woensdagochtend is de heer Blanksma door de gemeente geïnformeerd dat een eerdere aanvraag van een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen aan het perceel is geweigerd. Onder andere omdat de kap het de landschappelijke waarde van het besloten gebied aantast.