VIDEO: Drukke zomer voor de Friese brandweer · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Drukke zomer voor de Friese brandweer

woensdag 04 september 2024

DOKKUM – Een brand in een flat in Leeuwarden en bijna tegelijk in Harlingen. Of een nieuwe turnhal in Dokkum die in vlammen opging. Het was de laatste weken vaak groot alarm voor de Friese brandweer, schrijft Omrop Fryslân. De brandweer kijkt terug op een drukke zomerperiode. Wat opvalt zijn de omvang van de branden, en dat er veel incidenten waren in een relatief korte periode. En dat terwijl de bezetting in de zomermaanden niet heel sterk is.

Tekst loopt door onder video

Drukker dan in andere weken

“Je ziet dat we veel zijn ingezet”, zegt Marinus van de Velde. Hij is adjunct-commandant van de Friese brandweer. “Twee weken vallen daarbij op. De periode van 10 tot en met 24 augustus hebben we in totaal 210 incidenten te verwerken gehad.” Dan wordt op veel mensen een beroep gedaan. “Al onze vrijwillige posten en beroepsmensen hadden hun handen er vol aan. Voorbeelden van die grote branden zijn de branden in Leeuwarden, Foudgum en Dokkum. Het was echt wel drukker dan in de andere weken.” Hoe het kan, dat er zulke grote incidenten in korte tijd waren, kan Van de Velde niet precies verklaren. “Het lijkt toeval te zijn. Wat mij wel opvalt, is dat wij in diezelfde week ook stormachtig weer hebben gehad.” Dat zorgt niet per se voor grote branden, maar wel voor extra drukte. “Toen moesten we vaak in actie komen met de stormschade en met bootjes die omsloegen op de meren in het zuidwesten van Fryslân. Dat telt wel op natuurlijk.”

Minder schouders, meer werk

In Fryslân zijn er 66 brandweerkazernes. Op één na worden ze allemaal vrijwillig gerund. In Fryslân zijn er genoeg vrijwilligers, maar de verdeling kan beter. Dat geldt in de zomervakantie al helemaal, omdat veel vrijwilligers dan ook weg zijn. “Zij verdienen ook vakantie. Maar met minder mensen moeten we dan veel verwerken. Jelle Peeringa is ploegleider bij de brandweer. Hij heeft drukke weken gehad, maar is positief over hoe het is verlopen. De planning wordt altijd al vroeg gemaakt, maar het kan niet altijd worden voorkomen dat de bezetting toch krap is. “Voordat de zomervakantie begint, doen we altijd een inventarisatie. We zien dan wie wanneer op vakantie is. Maar ook dit jaar zaten we in een aantal weken wel weer heel krap. Dan doen we echt een oproep aan de mensen die er wel zijn, om de auto te vullen en de pieper aan te zetten.”

Dat het zo druk is in de zomer, heeft voor de brandweerlieden ook invloed op de thuissituatie, zegt Peeringa: “Als er in een bepaalde week alleen díe mensen beschikbaar zijn, komt er ook veel aan op die schouders.” De gevolgen daarvan zijn duidelijk. “Vrijwilligers die bij ons werken, zijn eerder moe en gaan misschien ook eerder naar bed. En als de kinderen een keer vragen om naar de kinderboerderij te gaan, dan lukt dat niet altijd.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?