DOKKUM – Veiligheid is het belangrijkste thema wat bij veel van de zestien insprekers terugkwam woensdagavond. In een redelijk volgepakte zaal met zo’n 70 bezoekers werd de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân geïnformeerd over de voorkeurslocatie Watertorenbuurt. Ook mochten inwoners inspreken en hun zienswijzen op de mogelijke AZC-locaties kenbaar maken.
De Watertorenbuurt mocht van wal steken, Henk van Vliet begon met het eerste deel van het ‘Watertorenbuurt-verhaal’. “We zullen namens onze buurt met zes insprekers, onze zorgen, vragen en algehele gevoelens duidelijk proberen te maken. Deze hebben we verzameld door actief de buurt in te gaan. Ons doel is niet dat opvang van asielzoekers geschrapt moet worden en we willen ook niet onze ogen sluiten voor wat er in Ter Apel gebeurd.”
Van Vliet begint over het proces. “Dat begint voor ons bij het draagvlakonderzoek. Er werd door zo’n 60 procent negatief gedacht, maar dit werd tot onze verbazing door de raad aan kant geschoven.” De inwoner van de Watertorenbuurt vroeg zich oprecht af, of de gemeente nog wel luistert naar haar inwoners. Daarnaast was van Vliet verbaasd over de brief van BDD Group, die een dag na bekendmaking van de voorkeurslocatie openbaar werd. “Waren deze bezwaren eerder bekend? Het wekt in ieder geval argwaan op. Hoe verhouden onze bezwaren zich tegenover bouwgroep?”, vroeg van Vliet zich openlijk af.
Meindert van der Schaaf, eveneens inwoner van de Watertorenbuurt, ziet samen met de andere werkgroepleden dat er veel onrust in de wijk is. “Minsken sliepe der selfs net mear fan, it proses giet ek sa rap. Buertbewenners binne der gewoan beduusd fan. Wy fiele ús net heard en it besef is der ek net, wat dit betsjutten giet foar tsien oan tweintich jier. Foar sawol de Watertorenbuurt as de Weeshúslannen. It pleatsen fan in AZC sa tsjin dizze wenwiken oan.”
Daarnaast voegt van der Schaaf toe: “Wy hawwe in best wol kwetsbere wyk, in soart jonge gesinnen, mar ek wol in protte âlderein en minsken mei in rêchsekje. Hoe moat men harren hjir op tariede? En wêrom kiest it kolleezje foar ús buert, wylst it plysjerapport wat oars seit?”
Ruurd de Graaf van Wijkraad de Trije Terpen sprak vooral over de impact ‘op hiel Dokkum’. “It plysjerapport moat eins hielendal fan tafel, as op ‘e nij makke wurde. Want sûnt wannear is it iepenbier ferfier in taak fan de plysje?” Ook vertelde hij dat er in iedere buurt dezelfde overlast valt te verwachten, mocht er een AZC gebouwd worden. “Ik praat hjir dan ek fan út ús eigen wyk en fyn it skonde dat dizze trije lokaasjes no stride foar harren eigen plak. It giet hjir op de ympakt op hiel Dokkum.”
Manon en Marline, beide tieners, lieten eveneens aan de gemeenteraad weten niet blij te zijn met de eventuele komst van een asielzoekerscentrum. “Ik word wel eens nageroepen op straat en laatst ben ik zelfs eens achternagezeten door een Oekraïner. Dat geeft geen veilig gevoel op straat.” Met de komst van een AZC zouden beide Dokkumers zich niet veiliger gaan voelen. “Ik fyn it echt spannend at hjir asylsikers komme.”
Romke Hoekstra, van Wijkraad ’t Fûgellân liet aan de gemeenteraad weten dat hij de locatie-optie Kalkhûsplein onbegrijpelijk vindt. “Der moat romte komme foar de opfang fan flechtelingen, mar net yn it Fûgellân, flakby in âldereinsintrum.”
Christien Snijder sprak eveneens in, zij werkt al jaren als vrijwilliger met vluchtelingen. “Ik wil graag twee dingen naar voren brengen over de veiligheid, misschien een inkoppertje: maar vluchtelingen zijn gewone mensen, net als u en ik.” Daarnaast vult Snijder aan: “Ook bij vluchtelingen zit echt wel eens een klier, maar op basis van mijn ervaringen met vluchtelingen kan ik echt zeggen dat er geen reden is om heel erg angstig te zijn en zéker geen reden tot haat. Maar ik moet zeggen, dat heb ik vanavond ook niet gehoord. Echt respect voor alle insprekers.” Tot slot geeft Snijder aan wel begrip te hebben voor de toekomstige omwonenden. “Het enige probleem is misschien dat niemand het wil, maar toch moet gebeuren.”
Snijder haar woorden werden later gesterkt door inspreker Wietske Wiersma, die in het vorige AZC in Dokkum veel ervaringen heeft opgedaan met vluchtelingen. “We kunnen met zijn allen ook bereid zijn in gesprek te gaan met de ander en hem of haar te leren kennen”, vertelt de Dokkumse. “Het grootste gevaar is medemenselijkheid verliezen.”
Na de inspraak van de inwoners konden de partijen in de gemeenteraad hun vragen stellen richting het college en het COA. In totaal werden er 27 vragen gesteld aan burgemeester Kramer, die sommige iets makkelijker kon beantwoorden als andere. Hij zei daar het volgende over. “Dit is in jûn wêr’t je mear fragen krije, dan dat je beantwurdzje kinne. Wy kinne bygelyks pas in kostenplaatsje meitsje at wy de lokaasje witte.”
Kramer liet tijdens het vragenmoment wel doorschemeren dat beide locaties zowel voor- en nadelen hebben. “Je soene ek sizze kinne fan ien fan de oare plakken as de foarkarslokaasje mei oare arguminten dat it dêr better past, ja.” Wat Kramer ook ophaalde bij vele insprekers is het (sociale) veiligheidsgevoel. “Feiligens, feiligens, feiligens, dat hearre je echt in soad. Der sille wy ek serieus mei omgean moatte”, besluit de burgemeester.
Volgende week donderdag, 23 mei a.s., gaat de gemeenteraad in debat. Op 5 juni wordt er een locatiebesluit genomen.
Audioreportage over de avond: