BURUM – Waar minister Adriaansens per 1 februari 2024 de 3.5-GHz-frequentie van Inmarsat wil afnemen, ziet locatiedirecteur Gerard Luursema een uitdaging ontstaan qua veiligheid op zee. “Als er geen zekerheid geboden kan worden in Griekenland, waar we een nieuw complex bouwen, dan kan het zo zijn dat noodsignalen van schepen op zee, na februari 2024 niet meer aankomen.”
Het ministerie van Economische Zaken wil aan het einde van dit jaar de beschikbare frequenties, waar Inmarsat gebruikt van maakt voor het NVS-systeem, voor het versnelde 5G-netwerk veilen. Dat betekent dat Vodafone, KPN en T-Mobile tegen elkaar op mogen bieden om op bepaalde frequenties een licentie te krijgen. “Wij zijn ook absoluut voor het gebruik van 5G, Nederland heeft dat nodig”, betaamt de directeur van Inmarsat. “Maar dan moet er aan ons in Griekenland eerst wel zekerheid geboden worden, door de Griekse of Nederlandse overheid.”
Het deel van het netwerk waar het om gaat, de zogenoemde 3.5-GigaHertz, wordt op dit moment nog gebruikt door Inmarsat, om GMDSS-signalen vanaf schepen te ontvangen en door te sturen naar de Kustwacht. “In totaal hebben zo’n 150.000 schepen wereldwijd het GMDSS-systeem aan boord, waarvan wij gemiddeld zes meldingen per dag binnenkrijgen”, vertelt Luursema. Meerdere meldingen daags zijn ook spoedgevallen.
In Griekenland is inmiddels het nieuwe schotelcentrum al redelijk ingericht en worden tests uitgevoerd, maar ook daar zijn er uitdagingen wat betreft het netwerk. “Ook in dat land zijn er plannen voor de uitrol van 5G, als wij van de Griekse overheid zekerheid kunnen krijgen, dat zij van het deel wat wij van het netwerk gebruiken afblijven, dan zijn we al een heel eind”, vult de directeur aan. “Daarnaast is er ook nog een uitdaging wat de licentie op het netwerk betreft. Wij hebben nu een licentie gekregen die vijf jaar geldig is, terwijl we dit systeem in ieder geval nog tien jaar gebruiken.”
Een aantal van de twintig schotels die Inmarsat in Burum heeft staan, zorgen voor de GMDSS-communicatie. Mocht het noodsysteem worden overgezet naar Griekenland, dan blijven er nog steeds een heel aantal op de Fries-Groningse grens staan. “Het hoort hier toch ook een beetje bij het gebied”, is een veelgehoorde kreet.
Om de noodoproepen dus te kunnen continueren is het bedrijf veel in gesprek met de Griekse en Nederlandse overheid. De brief van Adriaansens kwam dan ook wel onverwacht voor het bedrijf wat gespecialiseerd is in satellietverbindingen wereldwijd. Op de vraag of er een moment komt een schip z’n noodsignaal niet kan worden doorgezet, is Luursema eveneens helder: “Als er geen oplossing komt is dat een reëel risico.”