DE FALOM -De fatbikes, elektrische fietsen met dikke banden, zijn erg populair. Maar ze komen ook vaak negatief in het nieuws. Sommige modellen zijn gemakkelijk op te voeren en dat maakt ze onveilig. Er zijn al duizenden illegale fatbikes in beslag genomen. Verkopers zijn niet blij met de clandestiene handel in illegale fietsen.
De 17-jarige Thomas Hoekstra uit De Falom heeft sinds een jaar een bedrijf. Hij heeft het druk met de verkoop en het onderhoud van de fietsen, maar ziet dat de fatbike vaak negatieve aandacht krijgt. “Daar zitten wij ook mee, want er zijn helaas veel mensen die ze opvoeren. Op zich zijn het veilige fietsen. Maar niet als jonge kinderen er heel snel mee over de weg vliegen.”
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) neemt de illegale exemplaren in beslag. Dat zijn vaak goedkope Chinese fatbikes, die volgens de inspectie een risico zijn voor de veiligheid in het verkeer. De fietsen voldoen niet aan de wettelijke eisen voor elektrische fietsen. De import van deze fatbikes is daarom stilgelegd.
Tekst loopt door onder de video
Hoekstra is bekend met de illegale modellen. Het gaat vooral om exemplaren met een motor van 500 watt. Meer dan 250 watt is niet toegestaan. Ook mag je niet sneller dan 25 kilometer per uur rijden met een fatbike.
In dat geval gelden namelijk dezelfde regels als voor een brommer en worden een verzekering en een rijbewijs vereist. Ook is dan een helm verplicht. “Natuurlijk is het niet veilig als iemand met 40 kilometer per uur over een fietspad gaat”, volgens Hoekstra.
Volgens Thomas is het wel veiliger geworden op de weg, omdat het minder makkelijk is om fatbikes op te voeren. “Vroeger kon je bij de achterkant van het display komen. Met een code kon je hem opvoeren, maar het wordt steeds lastiger gemaakt.”
Thomas begon de zaak nadat hij een aantal fatbikes kocht. Aanvankelijk waren de fatbikes bedoeld voor Thomas zelf en voor een aantal vrienden. Zijn jongere broer Steijn Hoekstra wilde er ook mee naar school in Leeuwarden. Die helpt nu ook mee in de zaak. Hij weet dat er op internet nog wel clandestiene handel is. “Op TikTok vooral; daar leggen ze uit hoe je het opvoert en geven ze alle instellingen van de fatbikes. En je hebt ook mensen die ze op TikTok verkopen. Vaak fatbikes met een veel te grote motor.”
De handel vindt volgens Steijn Hoekstra vooral in de Randstad plaats. “In Friesland valt dat nog wel mee.” Siemen Batema kocht een fatbike van Thomas Hoekstra. Ze zijn goedkoper dan een elektrische fiets en zonder rijbewijs te berijden, maar hebben wel een negatief imago. “Als ik naar de winkel ga of zo, dan krijg ik regelmatig vragen als: vind je het zelf niet gevaarlijk? Mensen kijken je er wel op aan als je een fatbike hebt”, volgens Batema.
Hij is er niet blij mee dat mensen ze opvoeren en er onveilig mee rondfietsen. “Eigenlijk niet nee, want hoe meer mensen dat doen, hoe meer vragen ik krijg.” Zijn eigen fatbike is niet opgevoerd. “Nee, ik moet er mee naar school en bij het politiebureau langs. Dus dat zou niet handig zijn.”
Op de vraag wat er aan het negatieve beeld van de fietsen gedaan kan worden, antwoordt verkoper Thomas Hoekstra: “Ik denk dat het het belangrijkste is om de ouders te vertellen over de gevaren van fatbikes. En dat de politie misschien wat beter ingelicht wordt over hoe de jongeren dit doen.”
Hoekstra ziet wel toekomst in zijn bedrijf. Hij opent binnenkort zelfs een nieuwe zaak in Dokkum, met alleen de nieuwere en legale fatbikes.